Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dostlar alışverişte görsün misali bir tasarruf paketi açıkladı. Tasarruf paketiyle kaç milyar dolarlık bir gediğin kapatılacağı tartışmalı. Bir rivayete göre üç yılda 100 milyar lira, başka bir rivayete göre de her yıl için 100 milyar lira tasarruf sağlanacak. Devlet yönetiminde şeffaflık olmadığı, sanki güvenlik sorunu yaratıyormuş gibi her tür bilgi, çok sıradan bilgiler bile kamuoyundan saklandığı için karanlıkta yol alıyoruz böyle.
İlan edilen tasarruf önlemleri, otoyollar, köprüler, hastaneler, havaalanları gibi kamu özel işbirliği projelerindeki kara deliği görmezden geldiği için leblebi çekirdek parası kadar kıymeti yok. Çarçur edilen paranın, lüks, şatafat ve gösteriş için harcanan paranın da hesabı yok. Mesela Türk Hava Yolları’nın Genel Müdürü’ne 1 milyon lira maaş aynı şekilde ödenmeye devam edilecekse memurların servislerini kaldırmak ve böylece devlette tasarruf yapılıyormuş izlenimi vermek kandırmacadır.
Kamuoyu araç saltanatından bahsederken memur servislerini değil milyon dolarlarla alınan son derece lüks makam araçlarını kastediyordu.
Tasarruf paketi aslında bir itirafname… Bizde de bu tür genelgeler yayınlamak rutin bir işlemdir. Her yılın başında mutlaka bir tasarruf genelgesi yayınlanır, bir de Türkiye’de üretilen ürünlerin ihalelerde tercih edilmesi… Ama düzen aynı şekilde devam eder. Yolsuzluk, yağma, talan, rant transferi sürüp gider yıllarca…
Şimdi de anlıyoruz ki “bundan sonra yapılmayacak” denilen her şeyde ifrata kaçılmış. Birden fazla yönetim kurulu üyelikleri ve alınan astronomik hakkı huzur ücretleri, makam aracı saltanatı bizzat Şimşek’in ağzından itiraf edildi.
Fakat dakikalar boyunca anlatılan sayfalar dolusu önlemler paketinin gerçekte tasarruf sağlamayacağı çok açık. Çünkü, Ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu’nun hesaplamalarına göre hazine garantili geçiş ve işletme ücreti olarak yıl sonuna kadar şirketlere 163 milyar TL ödenecek. Bu para, halktan çıkacak; ya bir geçiş ücreti olarak ya da vergisiyle ayakta tuttuğu hazineden bu şirketlere transfer yapılmak suretiyle…
Nitekim, hazineden daha fazla para çıkmaması için daha dün geçiş ücretlerine zam yapıldı. Köprü, otoyol, tünel geçiş ücretleri yüzde 40 ile yüzde 60 arasında artırıldı.
Yine de bütçe açıkları kapatılamıyor. Bu yılın Ocak-Nisan döneminde bütçe tam 691,3 milyar TL açık verdi. 100 milyar lira olacağı belirtilen tasarruf paketinin sadece nisan ayında gerçekleşen 177 milyar liralık aylık bütçe açığını bile karşılamaktan uzak kaldığı görülüyor. Sadece Diyanet İşleri Başkanlığı yılın üç ayında yıllık 91 milyar lira olan bütçesinin 30 milyar lirasını harcamış. Ki o Diyanet lüks makam aracı saltanatı, lüks otellerde toplantılarıyla sürekli tartışma konusu…
Uzun lafı kısası, iktidar asıl kara delikleri kapatmak yerine göz boyama derdinde… Halkın hergün tanıklık ettiği ve rahatsızlık duyduğu manzaralara duyulan tepkiyi azaltmak için “devlet de tasarruf yapıyor” dedirtmek istiyor.
Yani tasarruf hiçbir şey, imaj her şey…