Bir türlü bitmiyor zorlu yıllar.Biri daha geçti gitti derken; sıkıntıların yenileri sökün ediyor.Sanki yasak yastığa rahatça baş koymak.Ülke derdi ,geçim derdi,işsizlerin, evsizlerin,çalışanların, emeklilerin derdi hatta eksiği var:Seçim derdini de unutmuş değilim…
***
Tek yürek; kıtlık yıllarının çocuklarıydık.Taşlı-topraklı, tozlu-çamurlu o zamanın yollarını da zorluklarını da hiç unutmadık.Kitaplar okurduk mum, kandil, gaz lambası ışığında bilgiyle donanmak için. Şimdilerde her nimet, her olanak avuçlarımızda; elimizdeyken yine başa döndük ne hikmetse !
***
Soluk soluğa yaşantımız. Sıkkınlık, bıkkınlık içinde halkımız. İşçiler, köylüler ,küçük esnaf dertleriyle fokur fokur.Boşlukta sanıyor kendilerini yığınlar.Siyasetin,paranın,inançların,şehirlerin kirinden, yarış atı gibi yaşamaktan,mülkiyetin esaretinden gına gelmiş durumda.Sıraya girdi yalancılar, fırsatçılar- talancılar ve hatta boş sözlerin arkasına sığınanlar…
***
31 Mart seçimlerine çok kısa bir zaman kaldı. Önümüze ne zaman sandık konulsa seçim sonuçlarının yayınlanması esnasında yaşanan sorunlar ciddi tartışma konusu oluyor. Verilerin aktarımında yaşanan krizin nedeni sandık başından veri girilememesi olarak açıklanmıştı.
***
2019 yılında seçimlere 5 ay kala devletin ajansı AA (Anadolu Ajansı) tarafından seçim sonuçlarının verilmesi kararı alındı. Türkiye’de sandık başından seçim sonucu aktaracak bir yazılım sistemi bilinmiyordu. Kimsede yoktu. Bu yüzden AA Türkiye’nin en iyi yazılım projelerinden birini gerçekleştirdi.Fakat seçim sonuçlarını verdiği günden beri, Ajans siyasi tartışmaların içinden bir türlü kurtulamadı. Bunun kurumun marka değerine ve güvenilirliğine zarar verdiği görülüyor. Ancak ortada bir gerçek var ki, seçim sonuçlarını verecek başka bir kurum yok Türkiye’de.
***
Tüm bu tartışmaları bitirecek bir önerim var:O da Yüksek Seçim Kurulu’nun, sandık başından veri yayınlamaya başlamasıdır. Bugün herkes Yüksek Seçim Kurulu’na güveniyor değil mi? Her partinin orada temsilcisi var. O yüzden YSK teknolojisini yenilesin, yazılımını geliştirsin ve modern bir sistem kurarak sandık başından verileri sadece kendisi yayınlasın.Seçime giren her siyasi parti de bu sistemde temsilci bulundursun. Ve artık bu tartışma bitsin.
Aslında bu YSK’ya daha önce de önerildi. Hatta AA’daki teknolojinin aynısının oraya kurulması da teklif edilmişti. Ancak YSK, kanunundaki bir maddeyi (YSK Kanunu 298. Madde 9. Fıkra) gerekçe göstererek sandık başından sonuç veremeyeceklerini söyledi. Aslında bu basit bir kanuni düzenlemeyle değiştirilebilir ve YSK yayın yapabilir.Benim önerim budur. Başka türlü bu tartışmaları bitiremeyiz...