Federasyon seçimlerine son noktaya koymak üzereyiz ancak başta güreş olmak üzere son yıllarda özellikle kadınlarda inanılmaz bir çıkış yakaladığımız boks gibi önemli olimpik branşlarda delege seçimlerine yapılan itirazlar üzerine olağan genel kurullar 18-20 Aralık tarihlerine kadar sarktı.
Eskiden yapılan seçimlerde başkanlığa seçilmek için icazet almak, kazanmak için en geçerli yoldu. Ancak, 2024 Paris sonrası yapılan genel kurullarda değişim için delegeler, icazet dayatmalarına âdeta baş kaldırarak yeni bir çığır açmıştı. Başarı artıkça sponsor sayılarını arttıran federasyonlar, yeni kulüplerle teşkilat oylarının etkinliğini azaltmaya başladıklarına Voleybol, Atletizm ve Yelken federasyonları seçimlerinde tanık olduk. Bu federasyonlarda delegeler, icazet kriterini alaşağı edip başarı ve huzura endekslenmişlerdi.
Şimdi Ata sporumuz güreşin 18-19 Aralık tarihlerinde yapılacak seçim öncesi yine en önemli kriter olan başarı dışında icazetten medet uman bazı adaylar hakkındaki söylentilerin kulaktan kulağa yayılmaya başlandığını öğrendik…
45 yıllık meslek yaşantımda en çok değer verdiğim branşların başında güreş gelir… Güneş gazetesinin spor müdürü rahmetli Tayfun Gündoğar’ın bana açtığı köşeyle uzun yıllar bu branşa en çok ilgi gösteren yayın haline gelmiştik. Bunu daha sonra Fotospor ve Akşam gazetelerinde de sürdürdüm… Bu dönemlerde rahmetli Ali Gümüş ve Kazım Kanat ile Cihat Soysal gibi güreş yazarlarının duayenleriyle birlikte başta dünya ve Avrupa şampiyonaları olmak üzere önemli uluslararası turnuvalarını takip ettim.
Bu nedenle güreş sürekli ilgi alanımdadır ve gelişmeleri yakından izlerim… Spor Federasyonlarının bağlı olduğu Bakan yardımcısı Hamza Yerlikaya ve mevcut başkan Şeref Eroğlu da çok sevdiğim kardeşlerimdir… Sporculuk ve yöneticilik dönemlerinde çok birlikteliğimiz ve seyahatlerimiz oldu. Halen de dostluğumuz sürüyor…
Eroğlu’nun 3 yıllık başkanlık dönemini değerlendirirken ana hatlarıyla gerek sportif başarı gerekse tesisleşme ve alt yapıya yönelik çalışmalarıyla son derece iyi bulduğunu söyleyebilirim.
Gerçekleştirilen sportif başarı gerçekten çok değerli… 2022 Belgrad dünya şampiyonasında 65 yıl sonra gelen 4 altın ve 4 bronz madalya kazanımıyla birlikte Grekoromen Milli takımımız 13 yıl sonra yeniden dünya şampiyonu oldu. Sporcularımız Taha Akgül 7, Rıza Kayaalp 3, Yasemin Adar 5 yıl aradan sonra altın aldı. Aynı yıl Budapeşte'de yapılan Avrupa şampiyonasında 7 altın, 3 gümüş ve 7 bronz olmak üzere toplam 17 madalya kazanan güreşçilerimiz, şampiyonalarındaki en fazla altın ve toplam madalya sayısına ulaşarak Macaristan'da tarih yazdı. Türkiye, kadınlarda tarihinde ilk kez büyüklerde 2 altın, 1 gümüş, 1 bronz ile Avrupa şampiyonluğuna ulaştı.
2023 Zagreb’deki Avrupa şampiyonasında 6 altın, 3 gümüş ve 8 bronz olmak üzere toplam 17 madalya kazandık. Millilerimiz; grekoromende (3 altın, 1 gümüş ve 2 bronz) ile 17 yıl sonra Avrupa şampiyonluğuna ulaşırken, kadınlarda ikinciliği, serbeste de üçüncülüğü elde ettiler.
Bu yıl Bükreş’te düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonasında adeta bir Türkiye rüzgârı esti…7'si altın olmak üzere 17 madalya kazanan millilerimiz, takım sıralamasında grekoromen ve serbest stilde zirvede yer alırken, kadınlarda ikinciliği elde etti. Böylelikle ülkemiz, ilk kez bir Avrupa Şampiyonasında iki kategoride birden şampiyonluğa ulaştı.
Olimpiyatlarda güreş yine boş geçmedi. Buse Tosun Çavuşoğlu ve Taha Akgül ülkemize bronz madalya kazandıran isimler oldu.
Bunun dışında iyi bir yöneticilik eğitimi alan ve bu alanda doktorasını da tamamlayan Şeref Eroğlu, başarıya giden yolun iyi tesisleşmeden geçtiğinin de bilincinde hareket etti. Tarihi Sarıyer Mersinli Ahmet Güreş tesislerindeki Salonu yenilemekle kalmadı, kamp tesisinin de modernize çalışmalarını da bitirmek üzere… Elmadağ’daki Güreş Merkezinin de kapasitesini 100’e çıkarıp daha modern hale getirerek sporcuların hizmetine sundu. Bu arada Keçiören’de 23 dönümlük arazi üzerinde modern bir güreş eğitim merkezi ve federasyonun yönetim binası inşasını planladıklarını da açıkladı.
Yaptığı iyi işlerin yanı sıra eksikliklerini de açık yüreklilikle aktaran Şeref Eroğlu, en büyük sıkıntılarının da teknik adam yetersizliği olduğunun altını çizerek, TOHM’larda yer alan 1500 güreşçi ordusuna iyi eğitim verecek yabancı teknik adam getirmeyi düşündüklerini de ifade etti.
Tüm bunlar göz önüne alındığında güreş için yeni bir maceraya atılmanın ve kardeş kavgasının yeniden başlatılmasının yersiz olduğunu belirtmekte yarar görüyorum.
Tüm camianın birleşerek güreşin daha iyi yere çıkarmak için iş birliği yapma bilincinin delegelere de yansıdığı inancını taşıyorum.