“Kürek Her Yerde” projesi

Paris 2024’ten sonra başta olimpik olmak üzere tüm federasyonları seçim heyecanı sardı. Ertelemeler dışında 17 Kasım’da tamamlanacak olan bu seçimlerde başarılı federasyon başkanları büyük rahatlıkla genel kurul hazırlığı yaşarken, başarısız başkanlar ise yeniden aday olabilmek için başta siyasiler olmak üzere çalmadık kapı bırakmıyor. Spor Teşkilatından olup da yeniden adaylık konusunda yüz bulamayanlar ise iyi bir yere atanabilmenin çabası içine girmiş durumdalar.

Seçim startı Kürek Federasyonu ile verildi. Çok başarılı 3 yıllık bir dönem geçiren Erhan Ertürk, çok rahat şekilde rakipsiz olarak girdiği seçimde ikinci kez Federasyon başkanlığına seçildi.

Bir bakalım bu değerli spor adamımız neler yaptı ki öyle göğsünü gere gere yeniden başkanlığa getirildi: 2021 yılının Kasım ayında göreve gelen Ertürk’ün ilk döneminde, ilk yıl 31, ikinci yıl 43 ve 2024 yılında ise 53 madalya kazanıldı. Avrupa ve Dünya şampiyonalarında elde edilen başarılarla Türkiye Kürek Milli Takımı giderek ivmesini artırdı. Yurt içinde yapılan yarışlarda ise daha önce genellikle İstanbul ve Sakarya'da yapılan kürek yarışları, Edirne, Antalya, Adıyaman, Kocaeli, Ankara, Muğla ve Sinop gibi pek çok ilde yapılarak "Kürek Her Yerde" projesinin ne denli ciddi bir proje olduğu kanıtlandı. Bu branşta, kurumsal yapının kökten değişimi, milli takım sayısının artışı, para kürek branşının açılması gibi pek çok ilk gerçekleştirildi.

Başarılı kürekçi Elis Özbay, 2024 yılında da tarih yazmaya devam etti. İsviçre’de yapılan Dünya Olimpiyat Kota Yarışlarında elde ettiği sıralama ile 2024 Paris Olimpiyat Oyunlarına katılan Özbay, olimpiyat oyunlarında ülkemizi temsil eden ilk kadın kürek sporcusu oldu.

Para kürek branşı açıldıktan sonra Muharrem Dakın ve Ebru Akınal ile Para kürek mix iki çifte ekibi ile 2023 yılında dünya dördüncüsü oldu. 2024 yılında ise Dünya Salon Kürek Şampiyonası'nda 1 gümüş ve 2 bronz madalya kazanan para kürekçi Yiğit Doğukan Bozkurt, tarihin ilk para kürek madalyasını kazandırdı. En büyük başarı ise Para kürek milli takımının 2024 Paris Paralimpik Oyunlarına katılması oldu. Yiğit Doğukan Bozkurt ve Nurşen Şen'den oluşan Para kürek mix iki çifte ekibi, tarihimizde ilk kez kürek branşında ülkemizi paralimpik oyunlarında temsil etti.

Edirne'de inşa edilen olimpik standartlardaki Türkiye'nin ilk kürek parkuru olan Meriç Nehri, 2024 yılında birçok Türkiye şampiyonası ile uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptı. Ülkemizde ilk kez düzenlenen Avrupa kürek şampiyonası olan U23 Avrupa Kürek Şampiyonası, 20 ülke ve 400'e yakın sporcunun katılımı ile Meriç Nehrinde organize edildi. Yine bu parkurda düzenlenen Balkan Kürek Şampiyonası ise 8 ülke ve 200'ü aşkın sporcunun katılımı ile gerçekleştirildi.

TSYD ANKARA’DAN AHMET GÖKSU’YA VEFA TURNUVASI

Futbolda Türkiye’nin en uzun soluklu turnuvasını başarıyla sürdüren derneğimiz TSYD Ankara Şubesi, voleybol branşına büyük hizmetler vermiş olan merhum Asbaşkan Ahmet Göksu anısına bir turnuva düzenleyerek, başarılı spor dostlarını unutmadığını da gösterdi. Turnuvada erkeklerde şampiyon adayları takımları boy gösterdiler. Bu takımları Ankara’ya getirme başarısı gösteren, organizasyonu yapan, televizyondan yayınlatan başta Şube Başkanımız Murat Tarhan ve Hasan Kulaç’ı kutluyorum. Salonu tahsis eden, hakemleri atayan TVF Başkanı Mehmet Akif Üstündağ ve voleybol camiasına da teşekkür ediyorum.

O turnuvada gördük ki, lige en hazır takım, birinci olan Ziraat Bankkart… İnanıyoruz ki, bu güzide ekibimiz Türkiye’de şampiyon oldukları gibi CEV Kupası’nı da Başkent’e getirecek. Organizasyonu ikinci sırada bitiren Galatasaray’ın kadrosu da etkili ve finalist olmaya aday. Dört yabancılı Fenerbahçe pabucun pahalı olduğunu gösterecektir. Burada üçüncü olarak bunun sinyallerini verdiler. Son şampiyon Halkbank takımının revire döndüğünü öğrendik. Daha sağlam olsalar, kaybettikleri setleri ve hatta maçları alabilirlerdi.

Bir Ankaralı olarak dile getirmem gereken bir durum var. Ankaragücü voleybol takımı lig başlamadan faaliyetini durdurabilir. Spor parasız olmuyor!  Tamam da madem sözünüzde durmayacaktınız, sporcuların parasını ödeyemeyecektiniz, o zaman bu takımı neden yaptınız? O kızlar zamanında kendilerine başka takım bulup gitselerdi kötü mü olurdu. Onların ev geçindirdiklerini, size güvenip belki de borca girdiklerini sakın ola aklınızdan çıkarmayın!