Gelir vergisi beyan döneminde en çok tartışılan, merak edilen konuların başında kira gelirlerinin beyanı geliyor. Son yıllarda ev sahiplerinin kira gelirlerini beyan etmesine yönelik de yoğun çalışmalar yapılıyor.
Yazılarımda kira gelirinin beyanına yönelik detaylı bilgilendirme yapmaya çalışıyorum. Kira geliri beyan edilirken gerçek ya da götürü model seçilebiliyor. Eğer kiraya verdiğiniz konutla ilgili gösterebileceğiniz masraf, gider varsa gerçek gider yöntemini seçmek daha mantıklı. Ama eğer yoksa yüzde 15’lik götürü indirimi kullanarak beyanda bulunabilirsiniz. Bu yazımda kira gelirinin beyanında götürü modelin seçilmesine yönelik bir örnek vereceğim.
Ali bey, 2024 yılında konut olarak kiraya verdiği dairesinden 288 bin lira kazanmış olsun. Yine iş yeri olarak kiraya verdiği dairesinden aylık brüt 40 bin lira (aylık net kira tutarı 32 bin lira) toplamda brüt 480 bin lira kira geliri elde etsin. İş yeri için ödenen kira bedelleri üzerinden yüzde 20 stopaj kesiliyor. Bu durumda 96 bin lira kesinti yapılmış oluyor.
Ali bey bu geliri beyan ederken götürü gider yöntemini seçmeye karar veriyor. İşyeri kira gelirinde 2024 yılı için beyan sınırı 230 bin lira. Yani elde edilen gelir 230 bin lirayı aşarsa beyanname veriliyor. Ali beyin elde ettiği gelir toplamı (ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının toplamı) 2024 yılı için belirlenen 870 bin lirayı aşmadığı için kira gelirindeki 33 bin liralık istisnadan yararlanabiliyor.
İş yeri ile konuttan elde ettiği gelir toplamı 768 bin lira. 33 bin liralık istisna düşüldükten sonra 735 bin lira kalıyor. Götürü indirimi yüzde 15. 110 bin 250 lira da böylece düşüyor. Geriye 624 bin 750 lira kalıyor. Girdiği vergi dilimine göre yapılan hesaplama sonucunda gelir vergisi 150 bin 662 lira oluyor. İşyeri için ödediği 96 bin liralık stopaj düşüldükten sonra ödenecek vergi 54 bin 662 lira olarak belirleniyor. Tabii 672.40 liralık damga vergisinin ödenmesi gerektiği de hatırlatalım.