Tüm dünya sporcularının katılımıyla gerçekleştirilen olimpiyat oyunları, günümüzün 4 yılda bir yinelenen en büyük spor organizasyonu…

26 Temmuz- 11 Ağustos’ta Paris’te düzenlenecek olan 2024 Olimpiyat Oyunları, modern anlamdaki bu devasa spor organizasyonların 33’üncüsü…

Bunun niye altını çizme gereğini duydum hemen aktarayım… Olimpiyat öncesi ülkemizde bazı medya kuruluşlarının “Türkiye’nin yüzyıllık serüveni”, “100 yıllık olimpiyat tecrübemiz” gibi kavramlarla Paris 2024’ün 100’üncü olimpiyat oyunları olduğuna dair bir kafa karışıklığına neden oldu. Aslında olay, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan sonra katıldığı 1924’teki ilk olimpiyatın, 100 yıl sonra yine Paris’te düzenlenmesine denk gelmesinden kaynaklanıyor. Kısaca özetlersek; olimpiyat oyunlarının kökleri, milattan önce 8.yüzyıla dayanıyor. Kazananların zeytin dalından yapılmış birer taçla ödüllendirildiği antik olimpiyatlardan tüm dünyanın katıldığı modern spor şölenine dönüşü, IOC’nin1894’te Paris’te yaptığı ilk toplantısında gerçekleşti. Böylece yeniden düzenlenen oyunların yani modern olimpiyatların 1896 yılında Atina’da yapılması karar bağlandı. 3 kez (1916, 1940 ve 1944) savaşlar nedeniyle yapılamayan olimpiyatlar her 4 yılda bir organize edildi.

Ülke olarak 18 branşta 102 sporcuyla madalya mücadelesi vereceğimiz Cumhuriyetimizin kuruluşunun 101’inci yılında katıldığımız Paris 2024’ün resmi açılışı 26 Temmuz’da yapılacak ancak müsabakalar yoğunluk nedeniyle 2 gün önceden başlayacak… İlk sahneye çıkacak olan sporcularımız ise Tokyo 2020’de tarih yazan Okçularımız olacak. 25 Temmuz’da Elif Berra Gökkır sabah, Mete Gazoz, Ulaş Tümer ve Abdullah Yıldırmış öğle seansında sıralama atışları yapacak.

İlk madalya için mücadelemiz ise 27 Temmuz’da Eskrimde Bireysel Kılıçta Enver Yıldırım ve Judocularımız Tuğçe Beder (48 kg) ile Salih Yıldız (60 kg) sabah elemelerini geçtikleri takdirde akşam seansında yapacaklar.

Madalya demişken; ekibimizde tüm gözler Tokyo’dan altın madalya ile dönen milli okçumuz Mete Gazoz ve milli boksörümüz Busenaz Sürmeneli’de olacak. Tam 3’üncü kez olimpiyata katılan sultanlardan da takım sporlarından ilk madalya beklentimizi unutmayalım.

Ülke olarak100 yılda 9 branşta 104 kez olimpiyat madalyası sevinci yaşadık. Berlin 1936'da milli güreşçimiz cumhuriyet tarihimizde Ahmet Kireççi olimpiyat madalyası kazanan sporcumuz oldu.

Milli sporcularımız tam 10 branşta; atletizm, boks, güreş, halter, judo, tekvando, okçuluk, artistik cimnastik ve karatede kürsüye çıktı. Ay-yıldızlı sporcularımız olimpiyat oyunlarında 41 altın madalya kazandı. Ata sporumuz güreşte tam 29 kez İstiklal Marşımızı okuttuk. Milli haltercilerimiz de 8 kez kürsünün ilk basamağına çıkma başarısı gösterdi. Okçuluk, boks, tekvando ve judo altın madalya sevinci yaşadığımız diğer dallar oldu. Milli sporcularımız 27 kez de gümüş ve 36 da bronz madalya kazandı.

Şu ana kadar 85 milli sporcumuz kürsüye çıkarak bizleri gururlandırdı. 16 milli sporcumuz birden çok kez madalya sevinci yaşadı. Ay-yıldızlı haltercilerimiz Naim Süleymanoğlu (Ay-yıldızlı mayo ile ilk katıldığı Seul 1988’de 9 dünya ve 5 olimpiyat rekoru kırarak altına uzandı) ve Halil Mutlu 3'er altın madalya ile tüm zamanların en başarılı Türk sporcuları oldu. Milli güreşçilerimiz, Mithat Bayrak, Mustafa Dağıstanlı ve Hamza Yerlikaya ise 2'şer kez İstiklal Marşımızı okuttu.

1992 Barselona'da bronz madalya kazanan milli judocu Hülya Şenyurt oyunlarda kürsüye çıkan ilk kadın sporcumuz oldu. 2004 Atina'da milli halterci Nurcan Taylan ise altın madalya kazanan ilk Türk kadın sporcu olarak adını tarihe yazdırdı.

Tokyo 2020, olimpiyatlarda en fazla madalya kazandığımız ve en çok farklı branşta kürsü sevinci yaşadığımız organizasyon oldu. Sporcularımız, Japonya'da 6 branşta; 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz olmak üzere toplam 13 madalya kazandı.

Bu arada olimpiyatlara tam 27 sporcu gönderen Fenerbahçe’nin başarısı da göz ardı edilmemeli. Ankara’dan ASKi de Paris’e10 sporcu göndererek 3’üncü sırada yer aldı.

4 olimpiyat madalyalı branşımız Karate Paris’te yok

2024 Paris, spor dünyasında önemli yenilikler ve değişikliklerle geliyor. Bunlar; Break Dans ile Ekstrem Kano Slalom.

Paris Olimpiyat komitesi, oyunlardan bazı spor dallarını çıkardı.  Bunları başında karate geliyor. Türkiye, takvime dahil edilmeyen bu dalda Tokyo'dan 4 madalya ile dönmüştü. Beyzbol ve Softbol da Paris’teki programda yer almıyor.

3 dal Tokyo 2020'nin ardından kendine bu organizasyonda da yer buldu.  Bunlar, Kaykay, Sportif Tırmanış ve Sörf.