Yıllar önce TEMA Vakfı'nın Ankara temsilcisi Özer'in yaptığı açıklamaya göre Türkiye yılda 750 milyon ton toprak kaybediyor. Tüm Dünya'da ise bu sayı 23 milyar civarında. Yani biz, ülke bazında en çok toprak kaybeden ülkeler arasındayız.
Bu durumun sebebini doğanın kendisinden kaynaklanan sorunlar ve bizlerden kaynaklanan sorunlar olmak üzere ikiye ayırmamız önemli. Doğanın kendisinden kaynaklanan sorunlar erozyon ve iklim kaynaklı. Türkiye oldukça dağlık bir ülke ve yıl içerisindeki ısı değişimi oldukça büyük farklar gösterebiliyor.
Madalyonun diğer tarafında bizlerden kaynaklanan sorunlar yatıyor. Bununla ne demek istiyorum? Yanlış arazi kullanımı... Yanlış arazi kullanımı ülkelerin topraklarını kaybetmelerindeki en önemli faktörlerden biridir ve Türkiye'de araziler doğru değerlendirilememektedir.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu konuda tedbir amaçlı yaptığı fidan çalışmaları mevcut, açıklanan verilere göre ise bu sayının düşürülmesinin amaçlanıyor ve sonuç alınmaya başlandığı belirtiliyor. Bunun haricinde araştırmalarımda başka bir önleme rastlamadım ancak araştırmaya devam edeceğim...
Çölleşme sorunu ülkemiz için oldukça büyük bir tehdittir. Verim alınamaz hale geldiği takdirde bu ısı değişimi hızlanacak ve nem oranı günden güne azalacaktır. Bu durumda kıtlık veya yirmi birinci yüzyıl adıyla belirtirsek gıda fiyatlarında radikal fiyat artışı, radikal hava değişimleri, nem oranında -özellikle iç kısımlarda- azalma yaşanacaktır. Bu konunun ne yazık ki şakası yok çünkü çölleşen topraktan verim alınma ihtimali de yok...