Milyonlarca emekli 2025 yılında maaşlara gelecek zam oranını merak ediyor. Bir yandan da 2025 yılında emekli olacaklar, 2024 emeklilerine göre yüzde 30 daha az maaş alabilir kaygısıyla dilekçelerini veriyorlar. 2024'te emekli olmak hem maaş avantajı hem de yasal hakların korunması açısından kritik önem taşıyor. 

2025 yılına sayılı günler kala milyonlarca emekli 3 Ocak 2025 tarihinde açıklanacak enflasyon oranıyla maaşlara gelecek zam oranını merak ediyor. SGK Başmüfettişi İsa Karakaş, sosyal medya hesabından yayınladığı videoda yıl sonu enflasyonunun yüzde 45 olacağını emeklilerin ise yüzde 16-17 zam alacağını duyurdu.

Memur ve memur emeklileri her yıl 6 aylık enflasyon farkına göre yılda 2 kez maaş zammı alıyor. Yapılacak bu zam Ocak 2025'teki maaşlara yansıyacağı için Ocak ayında açıklanacak olan Aralık ayı enflasyonuyla netleşecek. Sene sonu yaklaşırken aylıklara gelecek zam oranı da merak ediliyor. Tüm Emekliler Derneği emekli aylığı için zam talebini açıkladı. 2025 yılı için TÜFE artı 10 bin TL seyyanen zam talep eden dernek “Biz, insanca bir yaşam için bu zam talebimizi yineliyoruz” dedi. Emekli maaşlarının en düşük asgari ücret seviyesine çıkarılması da talepleri arasında yer aldı. 

2024 ‘Emekliler Yılı’ olacaktı. Bu kapsamında emekliye öncelik ve ayrıcalık tanıyan projeler gerçekleştirilecek, emeklilere yönelik ekonomik ve sosyal destek hizmetlerini, refah düzeylerini artırıcı ve sosyal devlet anlayışını hissettirici olumlu düzenlemelerin hayata geçirilmesi de planlanıyordu.

Proje kapsamında emeklilerin sosyal hakları daha da genişletilecek, daha güvende ve huzurlu bir yaşam sürmelerini sağlayacak adımlar atılacaktı. Sağlık, eğitim, kültür ve daha birçok alanda emeklilere avantaj sağlayacak yeni hizmetler sunulacaktı.

Emeklilerin görüş ve taleplerine önem verilerek karar alma süreçlerine dahil edilecek projeler gerçekleştirilecekti. "Emekli buluşmaları" ile sosyal etkileşim sağlanacak, program kapsamında kamu kurumlarıyla, bankalarla, özel sektörle protokoller yapılacaktı. Emeklilere birçok hizmette öncelik, ayrıcalık, indirim gibi imkânlar sağlanacaktı.

Farklı meslek grubundaki emeklilerin yaşam boyu kariyer anlayışı ile mesleki bilgi ve tecrübelerini aktarabilecekleri dijital bir platform oluşturulacak ve bu platformdan meslek seçme aşamasında olan ve mesleğe yeni başlayan gençlerin yararlanması, emeklilerin deneyimlerini paylaşmasına imkân verilmesi de hedeflenmişti.

Ülkenin farklı bölgelerinde kaybolmaya yüz tutmuş zanaatların yaşatılması ve bunların gelecek nesillere aktarılması için öğretmeye yönelik organizasyon ve programlar düzenlenecek, böylelikle gençlerin bu zanaatları yaşatabilmeleri için desteklenmesi de sağlanacaktı.

Ancak, artan yaşam maliyetleri ve enflasyon karşısında emeklilerin boynu da beli de büküldükçe büküldü. Sesini duyurmaya çalışan ve her defasında göz ardı edilen emekliler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişte bulunduğu vaatleri tekrar hatırlatarak, emeklilere verilen sözlerin tutulmasını istiyorlar.

Peki emeklinin de içinde bulunduğu bu tablo ne anlatıyor bize, diye soracak olursanız: “Memleketin hal-i pür melalini, hayat pahalılığını, yoksulluğun ve işsizliğin ulaştığı boyutları, insanların çaresizliğini.”