SSK emeklileri ile Bağ-Kur ve çifti emeklileri gözlerini iktidarın kendilerine vereceği maaşları yüzde 37,57 oranında mı, yoksa memur emeklilerine verilecek olan yüzde 49,25 ile eşitleyip eşitlemeyeceğine çevirmiş durumda.

SGK, maaş oranlarının eşitlenmesi konusunda bir çalışma yapmadıklarını, AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafında çalışıldığını dile getiriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memur emeklileri ile SSK-Bağ-Kur ve çiftçi emeklileri arasında ortaya çıkan 11,68’lik farkı eşitleyecek bir çözümden yana olduğuna da işaret ediliyor.

Ancak bu eşitlemenin yapılması için bir kanun teklifinin TBMM’ye getirilmesi lazım.

TBMM ise 16 Ocak 2024 tarihine kadar tatilde.

Bu nedenle TBMM’nin toplanmasının ardından Kanun Teklifi’nin geleceğini düşünürsek, memur emeklileri maaşlarını Ocak ayında kendi maaş aldığı günlerinde yüzde 49.25 oranındaki artış ile alacaklar.

Ancak SSK-Bağ-Kur ve çiftçi emekli maaşlarının memur emekli maaşları ile eşitlenmesi Ocak ayı sonuna kadar TBMM Plan Bütçe Komisyonu ve ardından TBMM Genel Kurulu’nda ele alınacak Kanun Teklifi sonrası tamamlanabilecek.

Bu durumda da SSK, Bağ-kur ve çiftçi emeklileri, maaşlarını Ocak ayındaki kendi günlerinde yüzde 37,57 oranındaki yasal artışı ile alacaklarını söyleyebiliriz.

Gelecek olan yaklaşık yüzde 11,68 oranındaki artışlarını ise Kanun Teklifinin yasalaşmasının ardından alacaklar.

Ancak burada da bütçe ödemelerine ilişkin denge de devreye giriyor. Açıkçası para öncelikli ödemelere gidiyor…

Dikkat ederseniz bir süredir, yapılacak ödemelerin mümkün olduğunca sarkıtıldığı bir uygulama ile karşı karşıyayız.

Mesela Cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla verilen 5 bin liralık ikramiye.

Önce çalışan emeklilere verilmeyecek denildi. 67 milyar lirayı 5 bin lira olarak çalışmayan emeklilere ödeneceği söylendi. Bir hesap yaptık: 13 milyon 400 bin çalışmayan emekli 5 bin lira alacak.

Ama sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan çalışan emeklilere de vereceklerini belirterek, “4 milyon 689 bin emeklimize de bu ikramiyeyi vereceğiz” dedi.

O zaman anladık ki; 15 milyon 120 bin emekliden 10 milyon 431 bin çalışmayan emekliye ödeme yapılmış.

O zaman bir araştırma yapmış, bazı çalışmayan emeklilere de sistemsel bazı sorunlar gerekçe gösterilerek ödeme yapılmadığını belirlemiştik. Bu konuyu Meğer 4,6 milyon emekliye 5 bin lirayı vermemişler yazımda dile getirdim 

Öğreniyoruz ki; tüm çalışmayan emeklilere verilmesini sağlayacak bir bütçe imkanı olmadığı için önce çalışmayan emeklilere verilmesi kararı uygulamaya alındı. Çalışmayan emeklilerin de ancak 3’te 1’ine verildi.

Daha sonra da 4 milyon 689 bin çalışan emekliye de verilmesi kararı geldiğinde TBMM’de bir torba düzenlemesi içerisine konuldu.

Ancak 29 Kasım 2023 tarihinde TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen düzenleme Genel Kurul’a getirilmedi. Araya 2024 yılı bütçe görüşmeleri alındı. Aralık ayı boyunca bütçe görüşmeleri ile geçirildikten sonra torba düzenlemesi ele alındı ve 29 Aralık tarihinde ödemeler yapıldı.

Böylece çalışmayan emekliye 5 bin liranın verilmesi kararı 11 Kasım tarihinde hayata geçerken, geri kalan emekli kesimine bu tutarın ödenmesi 29 Aralık tarihini buldu.

Sonuç itibariyle SSK, Bağ-Kur ve çiftçi emeklilerine de memur emeklileri ile aynı artış oranının verilmesine ilişkin Kanun Teklifinin getirilmesi, onun TBMM’den kabul edilmesi sonrasında bu emekli kesimlerinin hesaplarına yatırılmasında da bir zamanın geçmesi sağlanmış olacağını şimdiden söyleyebiliriz.

Açıkçası memur emeklileri ile aynı oranda artırılmış ücretin alınması, Şubat ayındaki emekli maaşlarının ödeme gününden önce beklenilmesin….