Antik Yunan tanrılarından Prometheus geçmişteki sıkıntılarını günümüzde deneyimlese nasıl olurdu? Dili su gibi akıcı, eleştiri dolu, epik- komedi içerikli harika bir tiyatro oyunu önerisi ile karşınızdayım: Prometheus'un Ev Hali. Oldukça genç bir oyuncu kadrosuna sahip olan eserin yazımını da aynı ekip üstlenmiş, post modernizme olan tepkilerini eserleri ile ortaya koymuşlardır. Öncelikle Prometheus kimdir, ne yapmıştır kısaca bahsedelim sonra ise kıymetli oyunculardan Deniz Altınay ile yaptığımız ropörtajla eseri birlikte yorumlayacağız.
Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi'nin vazgeçilmezlerinden ve en çok okunan tiyatro eserlerinden Aiskhylos- Zincire Vurulmuş Prometheus'un giriş kısmında aynen şöyle bahsedilir: Prometheus; aklın ve kahinliğin sembolüdür. Başlangıçtan beri insanlardan yana bir tavır sergilemiştir ve Olymposluların egemenliği yerine insanların egemenliğini tercih etmiştir. Ateşi tanrılardan çalmış, insanlara vermiş ve tanrıların kurduğu düzene karşı geldiği için zulüm dolu bir cezaya çarptırılmıştır. Ancak O, başına gelecekleri bir kahin olarak bilmektedir, yine de insanları tanrılara tercih etmiştir.
Genç oyunculardan Deniz Altınay ise eseri şöyle yorumlamaktadır:" Başlangıçta halktan yana olan Prometheus'un düşünsel dünyasının ve davranışlarının değişimini eserimiz konu almaktadır. Eserin bir diğer özelliği ise içeriği gereği sanat dünyasındaki post modernist yoruma olan tepkimizi belirtmek istememiz. Post modernizm ile pek çok şey sanat haline geldi, bunların kimileri gerçekten değerli eserler ancak ne yazık ki pek çoğu sanat dünyasında absürt bir yere konumlanmaktadırlar. Bizler, yani genç tiyatrocular ise buna tepki olarak Re-modernist bir sanat anlayışı ile izleyicinin karşısına çıkmak istiyoruz. Burada kast edilen şey; her şeyin yorumcuya bırakılmasına karşı duyduğumuz derin sitemdir, sanatçının da aktarmak için bir çaba sarf etmesi gerektiğine inanıyoruz."
Tüm bunlara ek olarak sanatçının aslında toplumda bir Prometheus rolü üstlendiğini sıklıkla belirten Altınay, eserdeki Prometheus'un geleneksel anlamının dışına sıklıkla çıktığını ve günümüz uyarlamasında aslında tekrar yorumlandığını ekledi.
Aslında biz tiyatroseverlerin de sıklıkla eleştirdiği şeylerin başında Antik Yunan eserlerinin politik doğasına uygun bir biçimde tekrar yorumlanıp seyirci karşısına çıkmaması gelmektedir. Eserler toplumdan ve asıl kaynaklarından kopmamalıdırlar. Zaten toplumu ilgilendiren konular çoğu zaman didaktikleştikleri için tamamen yorumcuya bırakılan eserler ile karşılaşılmamaktadır. Sanatçının aktarmak istedikleri, seyirciye haykırdığı bir monoloğa evrilir ve öğrenilecek çok şey vardır...
Son olarak tiyatro 24 Mart'ta Ankara'da perdelenecektir ve bilet satışı halen online olarak devam etmektedir. Genç arkadaşlarımızın yanındayız ve büyük bir heyecanla takipçileriyiz!