1864 yılında Rus Çarlığı tarafından gerçekleştirilen Çerkes Soykırımı, Ukrayna Ulusal Parlamentosu'nda kabul edildi. Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada, Çerkeslerin kendi kaderini tayin hakkını ve 19. yüzyılda Rus İmparatorluğu tarafından kendilerine karşı işlenen soykırımı tanıdı. Böylece Ukrayna, Gürcistan'dan sonra soykırımı tanıyan ikinci ülke oldu.

Sayıca en yüksek Çerkes diasporasına sahip ülke şüphesiz... Tahminlere göre 3 milyonu aşan sayı ile dünyada en çok Çerkes Türkiye'de yaşıyor ancak Türkiye Cumhuriyeti bu soykırımı halen kabul etmedi. Akraba topluluklarına karşı diasporaların beklentilerinin olması ise kaçınılmazdır. Çerkes diasporası da Türkiye'den bu beklentilerinin karşılamasını beklemektedir. 

Çerkes nüfusunun yüzde doksanının hayatını kaybettiği soykırımın sorumluluğunu Rusya halen üstlenmemektedir. Açıkçası Rusya, 'Soykırım Pandorası'nı' açmak istememektedir. Aksi takdirde Çerkes soykırımı ile başlayan süreci diğer pek çok soykırım kabulü arayışı devam ettirecektir. 

Savaşın ortasında parlementoda bu kararı almak ise Rusya'daki Çerkes halkını nasıl etkileyecek bilinmemektedir. Kuzey Kafkasya uzun zamandır "herkesin unuttuğu" uzaklardaki bilinmeyen ülkeler halini almıştır.

Kafkasya'da ülkeleşme sürecinde olan ülkeler ise halen bağımsız politikalar belirleyememektedirler.