Son 7 yıl, insanlık tarihinin en sıcak dönemi olarak kayıtlara geçti. Acil önlem alınmaması durumunda ısı artışının devam edeceğini bildiren kuruluş ise Dünya Meteoroloji Örgütü…

Elde edilen verilere göre, küresel ortalama sıcaklığın 2026 yılına kadar 1,5 dereceyi aşma ihtimali yüzde 48…

Geçen haftalarda Cenevre'de yayımlanan iklim raporuna göre, iklim değişikliğinin dört temel göstergesinde yeni rekorlar kırıldı. Atmosferdeki sera gazı konsantrasyonları, deniz seviyelerindeki artışlar, deniz sularının ısınması, sıcaklık ve asitleşme, ısı kayıtlarının kaydedilmeye başlamasından bu yana en yüksek seviyelere ulaştı.

Bu durum, insanoğlunun, sürdürülebilir eko sistemlere çok büyük zarar verdiğini gösteriyor.

BMÖ Genel Sekreteri Petteri Taalas, 'insanların neden olduğu sera gazları tarafından depolanan ısının, gezegeni birkaç nesil boyunca ısıtacak denli fazla olduğuna' dikkat çekiyor ve buzulların eriyeceğini belirtiyor. Taalas, 'Bu durum, iki milyardan fazla insanın yeterli içme suyu kaynağına ulaşamadığı bir dünyada uzun vadeli sonuçlar doğuracaktır' diyor.

Bu iklim cephesinden gelen karamsar haberler…

Bir de Dünya Bankası'nın uyarıları var. Dünya Bankası da 'Küresel Ekonomik Beklentiler' adlı raporunda dünya ekonomisinde 80 yıldan sonraki en büyük yavaşlamanın olacağını öngörüyor. Çin'in büyüme tahmini 2022 için yüzde 4.3'e geriledi. ABD için 2022 büyüme tahmini ise yüzde 3.7'den yüzde 2.5'e, Euro Bölgesi için ise yüzde 4.2'den yüzde 2.5'e düşürüldü. Artık, birçok ülke için resesyon dönemi kaçınılmaz görünüyor.

Pandemi, Ukrayna savaşı, tedarik zincirlerindeki kopmalar nedeniyle gıda temininde ortaya çıkan temin güçlükleri ve aşırı pahalılık ise şu sıra dünyanın yaşadığı en büyük derdi oluşturuyor. Bütün uluslar arası kuruluşların raporlarında buğday krizi ilk gündem maddesi…

ABD Tarım Bakanlığı küresel buğday üretiminin bu üretim sezonunda son dört yıldan sonra ilk kez düşüş kaydedeceğini ifade ediyor. Türkiye'nin de aralarında olduğu birçok ülkenin Ukrayna'daki savaşın ardından buğday alımları için yöneldiği Hindistan buğday ihracatını yasaklayınca G7'den açlık krizi uyarısı geldi. Çünkü, milyonlarca ton tahıl, Ukrayna limanlarında Rusya tarafından bloke edilmiş durumda.

Dünyanın en büyük buğday ihracatçısı Ukrayna'nın savaş nedeniyle tahılını ihraç edememesi, tahıl fiyatlarında da anormal fiyat artışlarına yol açıyor. G7 ülkeleri ise acil bir şekilde Ukrayna'dan yaptıkları tahıl ihracatına alternatifler arıyor.

Tahılda Ukrayna ve Hindistan'a bağımlı olan ülkelerin çok ağır bir açlık krizi ile karşı karşıya gelmesi bekleniyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü, Dünya Bankası, Dünya Gıda Örgütü gibi uluslar arası kuruluşların tek tek açıkladığı verilere bakılırsa 8 milyar insanı çok zor günler bekliyor.

Çanlar hepimiz için çalıyor. Gelin görün ki, sesi kimin ne kadar duyduğu belirsiz.