Ekim’le birlikte yoğun etkinlikler yaşanıyor Ankara’da. Mayıs sonuna kadar da sürer bu yoğunluk. 

En yeni oyunlarıyla Tiyatrolar, Resim sergileri, Kitap İmza günleri ve dergilerin ve kurumların / kuruluşların konferans - söyleşi - şiir günleri akşamlarıyla; Yaz’ın Başkenti, dopdolu bir kent oluveriyor... Buna Ankara'nın en güzel mevsimi sonbaharın güzellikleri de eklenince, daha da anlam kazanıyor bu etkinlikler. 

Sakarya’da, Yüksel’de, Konur’da atıyor Ankara’nın nabzı: Eylemlerin, protestoların merkezi buralar. Kimi üzüyor bizi; kimi umutlarımızı güreltiyor, yaşama sevincimizi duyumsatıyor. Bu arada Ankara Film Festivali, Ankara Plastik Sanatlar Fuarı, Sanat ve El Sanatları Fuarı, Caz Festivali, Opera-Bale Gösterileri, bu sanat yoğunluklu Ankara'ya daha bir yakışıyor. 

Ankara’mız dergiler konusunda da yoğun: Damar, Çağdaş Türk Dili, Yoğunluk, Sincan İstasyonu, Öğretmen Dünyası, Edebiyat Eleştiri, Abece, Karşı Yazın hemen akla geliverenler. Kapanan dergilerin olması bir olgudur ama yerine yenileri giriyor devreye. Böyle sürüp gidiyor bu serüven.

Geçmiş deneyimlere bakarak, doğru adımlar atarak gelişmek Ankara’yı taşra dergiciliği konumundan kurtarma işlevine soyunanlar azımsanmayacak sayıda. Zor, ama başarmalarını diliyorum. Özendirici, çok yararlı bulduğumuz eleştiri ve övgülerle daha da ileriye gidecek bir uğraş bu. Bu bize eleştirel anlamda daha da sorumluluk yüklemektedir. Bunun bilincindeyiz. Ve farklı bir derginin farklı okurları olma gayretini de sürdüreceğiz. 

Yanı sıra, yeni dergi çıkarma hazırlığında olanları da duyuyoruz. Dergiler kaç basıyor; ne kadarı satılıyor ve alınanların okunması ne durumda, yayın yaşamlarının süreci ne, bunlar merak konusudur elbet. 

Dergilerin ve dergiciliğin sorunları çok. Akçalısı en başta geleni; Satış, abonelik ve sponsorluk konuları ağır işliyor. Gelen ürünler, istediğimiz özende gelmiyor. Çoğu yazar da ağırdan alıyor; nitelikli ürün bulma sorunu yaşıyoruz. Bunu ciddi, özenli ve önemli bulan bir anlayışla okura sunmak olarak algıladığımızda, işimizin ne denli zor olduğu da çıkar ortaya. Yanı sıra, derginin içeriği oylumu, tür ve konu çeşitliliği bile ilgisini çekemiyor okurun. 

Bu anlamda; dergilere gazete-dergi-kitap vb. gibi yayın organlarından alıntı-tam metin yazılar koymak; geçmişle bugünü karşılaştırmak açısından yararlıdır muhakkak. 

Kısacası bütün zorluklarına karşın, dergileri sevgiyle ve özveriyle de izlemeyi sürdüreceğiz.