Spor Toto Süper lig puan durumuna baktığımızda Başkent futbolu adına durumun içler acısı olduğunu görüyoruz…

Dünya futbolunda, ülke başkent kulüplerinin şampiyonluk yaşamamış olması çok ender bir durumdur. Maalesef bunu başarabilen(!) bir tek bizim başkent kulüplerimizdir…

Tarihlerine bakarsanız Ankaragücü; 1910 yılında kurulmuş, Kurtuluş Savaşına katılmış, şehitler vermiş, uzun süre 1. Ligde (şimdiki adıyla Süper ligde) mücadele etmiş, Türkiye Kupasını 2 kez kazanarak 'Kupa Beyi' unvanını almış (3 kez de final oynamış) ancak bir kez dahi şampiyonluk sevinci yaşayamadı.

Gençlerbirliği de Cumhuriyetimizle yaşıt bir kulübümüz… O da Türkiye 1. Liginde uzun süre mücadele etmiş, Türkiye Kupasını 2 kez kazanmış (3 kez de final oynamış), Avrupa kupalarında yarı finalden dönmüş bir kulübümüz… Üzülerek belirteyim ki Gençlerbirliği de şampiyonluğa ulaşamadı.

Şimdiki tablonun içler acısı durumuna gelince her iki başkent takımı da ligin dibinde altlı üstlü bir şekilde ve taraftarların boynunu bükmüş durumdalar.

Ligin bitimine 16 hafta var, sonuç ne olur bilinmez ama dediğimiz gibi ikisi de 'el ele' kümeye düşebilir. Aslında kadro durumlarını, sergilenen futbolu değerlendirirsek Ankaragücü rakibine göre bir iki adım önde. Pandemi nedeniyle tescilli 39 futbolcusu var. Bunların 29'u takımda oynama şansı bulmuş. Diğerleri de zaten altyapıdan takviye için hazır bekletilen genç futbolcular. Kadroya baktığımızda şu anda 6 golü olan Norveç liginde 2019'da gol kralı olmuş Börven gibi bir golcüsü, Şarlija, Erdi Dikmen, Ante Kulusiç, Tiago Pinto, Pazdan, Atakan Çankaya, Lobzhanidze, Paintsil, Endri Çekiçi, Emre Güral, Bolingi gibi elle tutulur futbolcuları var.

Bir de Sarı-Lacivertlilerde Hikmet Karaman faktörü var… Ankaragücü'nün en zor durumlarında göreve geldiği 3 seferde de hem de önünde çok az süreler varken takımı kümede bıraktırmıştı… 4. gelişinde de bunu başarabilecek mi bilemiyoruz… Ancak gerek ilk maçı olan Kayseri deplasmanında 25.dakikada 10 kişi kalmalarına rağmen sergiledikleri mücadele gücü yüksek oyunu ve Pazartesi günkü Ç.Rize maçındaki futbolu ile ümit verir durumda…

Daha Hikmet Karaman'ın etkisini göstermesi için 15 günlük zamana da ihtiyacı olduğunu düşünürsek, ümitler biraz daha artıyor.

Elbette ki Başkan ve yönetim faktörlerini unutmamak gerekir. Bir defa tribünden gelen ve en zor dönemde elini taşın altına koyan Fatih Mert ve ekibi, Başkent ekibinin avantajları…

Tüm bu faktörler yüzünden Ankaragücü'nün, diğer başkent ekibi Gençlerbirliği'ne oranla kümede kalma şansı daha fazla gibi görünüyor.

Tabi ki futbolun değişken durumu, tahminleri bazen ters çıkarabiliyor ama üzülerek söylüyorum, görünen köy de kılavuz istemiyor.

Temennimiz ve umudumuz, iki Ankara takımının da kümede kalarak Başkentin Süper Lig'de temsilcisiz kalmaması…

Çünkü alt ligde bulunan ve Süper Lig'e yükselme mücadelesi veren Ankara Keçiörengücü ekibinin de işi epey zor gözüküyor.