Yatağını toplamak, diş macununun kapağını kapatmak, elbiselerini katlamak, uyku saatinde uyumak, günlük kitap okumak gibi daha birçok günlük rutini yapmak ya da düzenli yapmak çocuklara neler katar. Gelin bu yazımızda bunu irdeleyelim.
Kıymetli okurlar, rutinler çocukların duygusal, sosyal ve bilişsel gelişiminde önemli bir rol oynar. Rutinler çocukların disiplinli ve sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişmesini sağlar. Rutinler oluşturarak, çocuklar günlük yaşamlarında öngörülebilirlik sağlarken stresten kaçınabilir ve kendilerini güvende hissederler (Papero, 2018). örneğin, belirli bir saatte yemek yemek, uykuya dalmak veya oyun oynamak, çocuklarda bir öngörü ve planlama yeteneği oluşturur. Bu durum, çocukların stres seviyelerini azaltırken, kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olur (Toker & Metin, 2019).
Çocukların gün içinde sürekli hareket halinde olmaları, zihinsel ve duygusal gelişimleri üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Araştırmalar, düzenli olarak uyuyan, beslenen ve oyun oynayan çocukların daha iyi dikkat ve öğrenme becerilerine sahip olduğunu göstermiştir (Genton, 2020). Bu olumlu alışkanlıkların geliştirilmesi, çocukların yaşamları boyunca sağlıklı davranışlar geliştirmelerine yardımcı olur.
Belirli zamanlarda belirli etkinliklerin tekrarlanması çocukların kalan zamanlarını kendilerine göre ayarlamalarını sağlar. Kendi sorumluluğunu alan çocuk kendini ifade etme biçimlerini geliştirir ve özgüveni artar. Bu süreçte karşımıza çıkacak en büyük zorluk çocukların alıştıkları rutinlerin dışına çıktıklarında endişeli ve stresli hissedebileceğidir. Bunu yaşamama adına rutinler gereğinde esnetilmeli, değişiklik yapılmalıdır. Çocuk yapamadığında başka çocuklarla kıyaslanmamalı, yapıcı bildirimlerde bulunulmalıdır.
sonuç olarak, çocuk için tasarlanmış sağlam ve dengeli bir rutin, kendi rutinleriyle çocuğa örnek olan ebeveynler, çocuğun gelişim sürecinde önemli bir yer tutar. Her gün kitap okunması gerekiyorsa birlikte kitap okunmalıdır. Çocuk kitap okurken sizin telefonunuzla ilgilenmeniz onun açısından hiç de adil olmayacaktır
Rutinler sadece günlük yaşamın belirli bir şekilde düzenlenmesi için değil, aynı zamanda çocuğun genel sağlığı ve refahı için de önemlidir. Bu bağlamda ebeveynler ve eğitimciler, çocuğun gelişimsel ihtiyaçlarını dikkate alan etkili rutinler oluşturmaya özen göstermelidir.