Atatürk askeri dehası ve liderliği ile milli mücadele ruhunu oluşturdu. Bağımsızlığa giden yolda tüm milleti bir kıldı. 57 yıllık yaşamına 11 savaş, 27 madalya sığdırdı. Cumhuriyeti ilan ettiğinde 42, Samsun’a çıktığında 38 yaşındaydı.

Tüm bu başarıları kazanmasında rol oynayan kişisel özellikleri olarak İleri görüşlülüğü, sabırlı ve disiplinli olması, idealistliği, çok yönlülüğü, vatan ve millet sevgisi, yöneticiliği, ümitsizliğe yer vermemesi, kararlılığı, açık sözlülüğü sayılır ancak bir şey atlanır.

Acaba ne? Unutulan özelliği neydi?

Devrimleri hayal edip, yeni bir düzen için her yolu deneyen Mustafa Kemal Atatürk’ün en önemli özelliği değişime inanması ve değişimden korkmamasıydı.

Kimi uyanıklar sırf kurulu düzenleri ellerinden gitmesin diye manda ve himayeyi kabul etmişken… Yabancı ülkelerle kol kola girip İstiklâl mücadelesinde düşmandan düşman davranırken…

Mustafa Kemal Atatürk, okul çağlarında bu düzenin değişmesi gerektiğini söylüyordu. O bir devrimciydi. Değişime inanan ve inandığı ideallerde insanları buluşturan bir devrimciydi. Vefat ettiğinde Fransız basınında şu şekilde anılmaktaydı.

“Türkiye’nin uluslararası ünü, prestiji ve otoritesi durmaksızın yükselmiştir. Milletine bu kadar az zamanda bu ölçüde hizmet edebilen tek devlet adamı Atatürk’tür.

Değişim için kararlıydı,

Sistem değişmeliydi. Değişim kaçınılmaz ve vazgeçilmezdi. Değişmesi gereken her şeyi not aldırıyor ve değiştirdiğinde üzerini çizdiriyordu. Değişimi yönetiyordu ve değişimi açıkça, korkusuzca ifade ediyordu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün değişime olan inancını, Türk milletinin çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşma hedefiyle her alanda reform yaparak göstermiştir. Eğitimden hukuka, ekonomiden toplumsal yapıya kadar köklü değişiklikler gerçekleştiren Atatürk, bu sürecin zorluklarına rağmen kararlılıkla ilerlemiştir. Eski alışkanlıkları terk etmek ve yenilikleri kabul etmek için halkı ikna etmiş, çoğu zaman kişisel fedakarlıklarda bulunmuştur. Saltanatı ve halifeliği kaldırmak, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımak gibi radikal kararlarla toplumsal yapıyı değiştirmiştir.

“Uygarlık yolunda başarı, yenileşmeye bağlıdır. Sosyal yaşamda, ekonomik yaşamda, bilim ve teknoloji alanında başarılı olmak için tek gelişme ve ilerleme yolu budur. Hayat ve yaşayışa hâkim olan hükümlerin zaman ile değişme, gelişme ve yenilenmesi zorunludur.” Mustafa Kemal Atatürk