0-3 yaş arası bebekler büyümekle uğraşırken anne ve babalar nelerle uğraşır? Yetişmek için uğraşır. İşe yetişmek için, ev işlerine yetişmek için, ek işlerle para kazanmak için ve daha birçok için, için… Bu koşturmacada yorulan anne ve baba aslında çocuğu için ayırması gereken zamanı dinlenmek için kullanmak zorunda kalmaktadır. Çocuğunun yemeğini hızlıca bitirmesini, hızlıca uyumasını ve sessizce oturmasını ister. Çünkü çok yorgun ve gergindir. En azından çocuğuna gerginliğini yansıtmamak ister bu yüzden de onunla karşı karşıya gelmemek için onun karşısına tableti, televizyonu, telefonu koyar. “Paylaşım yapamıyorum, zaman geçiremiyorum en azından gerginliğimi yansıtmayayım.” cümlesini telaffuz etmese de içinde kopan fırtınalarda kendine de zaman ayırmak istemektedir.
İşte tam bu anda telefon-tablet-televizyon kurtarıcı olur. Bebek tablete bakarken yediğini fark etmez, geleni yutar, çiğnemek yok, ne yediğine bakmak yok, sorgu yok, keşfetme yok, zaman yok. Zaman durur, hareket durur. Hareket eden tek şey ekrandaki çizgilerdir, ışıklardır.
Oysa çizgilerin, ışıkların değil kendisinin hareket zamanıdır. Tırmanmalı, sürünmeli, keşfetmeli, düşmeli, oynamalıdır. Hareketsizlik ve eylemsizlik zamanı arttıkça, anne- baba etkileşimi azaldıkça bu durum bebeğin normali haline gelir. Ekran normali olur. Yaşam ekranın çerçevesiyle sınırlı kalır. Ekranı artık bebekten uzaklaştırmak ya da almak aslında onun dünyasını elinden almak olur ve kimse dünyasının elinden alınmasını istemez. Doğal olarak dinlenmiş olduğunuz zamanlarda bebeğinizin önünden tableti almaya kalktığınızda, oyun oynamak istediğinizde dünyaları yıkar, ağlar, tepki verir ve hatta krize girenler olur.
İsmini seslenirsiniz tepki vermez. İçine kapanır. Hareketsizliği artık sizi rahatsız etmeye başlar ve çocuğuma ne oldu telaşı sizi sarar.
İşte tam bu anda yapmanız gereken acil eylem planı. Öncelikle çocuğunuzu hemen akranlarıyla zaman geçireceği alanlara götürün. Kendi dışında hareketliliğin olduğu ve dahil olmaktan keyif alacağı alanlara götürün. İmkân varsa yüzme ya da farklı bir spora yönlendirin. Bebekler için yüzme en kıymetli sporların başında gelir. Evde oynayabileceğiniz oyunlar oynayın. Kitabımızın sonunda yer alan etkinlik önerilerinden yararlanabilirsiniz. Ekran süresini doğal yollarla azaltmasını sağlayın. Sohbet zamanları oluşturun. Telefon ve televizyondan siz de uzak durun. Ekran süresi aile genelinde ne kadar azalırsa etkileşim o kadar artar ve bebek dünyamıza geri döner. Kapanma durumunun devamı halinde ise hiç zaman kaybetmeden bir uzmana başvurun.
Umarım bu süreçleri yaşamadan, bol gülmeli ve etkileşimli 0-3 yaş dilimi yaşarsınız. Doğum gerçekleştiği an itibariyle yorgunluğumuzu alacak en keyifli zamanların koltuğa uzanıp televizyon izlemek değil bebeğimizle geçirilen zaman olduğunu bilelim.