Biz, manav tezgahlarında her keseye uygun patlıcan ararken, eloğlu yememiş içmemiş, gerçekleştirdiği bilimsel araştırmalarla 'yok artık' dedirten gelişmelere imza atmış.
Her biri hayranlık uyandıran…
Her biri çığır açan.
Yalnızca geçen yıl içinde gerçekleştiren bilimsel çalışmalarla ilgili internette yer alan bir derlemeye göz atalım.
-Nötrinolar: Evrenin yapı taşlarından birini oluşturan nötrinoların yaklaşık bir ışık yılı (10 trilyon km) kalınlığındaki kurşun metalini hiçbir atoma çarpmadan geçebileceğinin ortaya konuldu.
-Google'ın yapay zekası kendini eğitmeyi öğrendi: Google'ın yapay zeka araştırmaları yapan şirketi DeepMind yapay zekanın kendi başına öğrenmesini sağlayan bir sistem geliştirdi.
-Dünyanın ilk yapay zeka haber spikeri: Dünyanın ilk yapay zeka haber spikeri Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'da göreve başladı. Hem Çince hem İngilizce haber sunabilen yapay zeka ile böylece hayatımızın büyük bir bölümü daha dijitalleşmiş oldu.
-Google'ın yapay zekası kendini eğitmeyi öğrendi: Google'ın yapay zeka araştırmaları yapan şirketi DeepMind yapay zekanın kendi başına öğrenmesini sağlayan bir sistem geliştirdi.
-Teksas Üniversitesi ve hanyang Üniversitesi'ne mensup bilim insanları, esnetildiği ya da büküldüğünde elektrik üretimi sağlayan yeni bir iplik geliştirdi. Yeni iplik Twistron olarak geliştirilirken, bu ürünün ticari ürün olarak pazarlanmasının birkaç yıl alabileceği belirtiliyor.
Yeni ürün sayesinde tişörtünüzü hafifçe okşamak bile elektrik üretmek için yeterli olabilecek.
-Laboratuarda üretilen akciğer: Galveston Teksas Üniversitesinde tıp profesörü Joan Elizabeth Nichols, domuzları laboratuarda ürettikleri akciğerler ile yaşattıklarını bildirdi.
Araştırmacılar, nakil yapılacak domuzun akciğerinin sol lobunu çıkartıp yerine laboratuarda ürettikleri akciğer lobunu nakletti.
Bu beyinlere şapka çıkarmak lazım
Saatlerce alkışlamak lazım
Her biri diğerinden şaşırtıcı,
Her biri diğerinden muhteşem…
Pardon!
Patlıcan mı demiştik?