Kurumlar vergisi beyan dönemi 1 Nisan’da başladı. Bir aylık süre 30 Nisan’da sona eriyordu. (Acaba beyan dönemi için son tarih uzatılır mı?) sorusu sıkça geliyordu. Gelir İdaresi Başkanlığı beyanname verme süresinin 5 Mayıs pazartesi günü sonuna kadar uzatıldığını açıkladı.
Gelir ve kurumlar vergisi bütçe gelirleri içindeki iki önemli vergi. Gelir vergisi daha çok kişilerin elde ettiği gelirleri içeriyor. Kira geliri, ücret faiz geliri gibi vergileri içeriyor. Beyan dönemi mart ayındaydı. Aslında son başvuru tarihi mart ayının son günü bitiyordu. Ancak Ramazan Bayramı nedeniyle son başvuru ve ödeme günü 2 Nisan tarihiydi. Bayram tatili 9 güne çıkarılınca da süre 7 Nisan’a uzatıldı.
Daha çok şirketleri ilgilendiren kurumlar vergisinde son başvuru tarihi 30 Nisan Çarşamba günü bitiyordu. Uzatılıp uzatılmayacağına yönelik sorular da geliyordu. Reel sektör de bu taleplerini gündeme getirdi. Sürenin uzamayacağı dile getiriliyordu ancak talepler yoğunlaşınca erteleme geldi. Kurumlar vergisi beyanname verme süresi 5 Mayıs Pazartesi günü sonuna kadar uzatıldı. Açıklamada, “30 Nisan 2025 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2024 hesap dönemine ilişkin Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 5 Mayıs 2025 Pazartesi günü sonuna kadar, 12 Mayıs 2025 (10 Mayıs 2025 tarihinin resmi tatile rastlaması nedeniyle) ve 14 Mayıs 2025 günü sonuna kadar oluşturulması ve imzalanması gereken e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma süresi ile aynı sürede Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi gereken elektronik defter ve berat dosyalarının yüklenme süresi 16 Mayıs 2025 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır” denildi.
Kurumlar vergisi beyannameleri gib.gov.tr aracılığı ile dijital.gib.gov.tr adresi üzerinden elektronik ortamda verilecek. Hesap dönemi takvim yılı olan mükellefler, tahakkuk eden kurumlar vergisini gib.gov.tr internet sitesi (Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil Uygulaması) üzerinden anlaşmalı bankaların kredi/banka kartlarıyla, banka hesabından veya yabancı ülkede faaliyet gösteren bankaların kredi/banka kartlarıyla, anlaşmalı bankaların şubelerinden veya alternatif ödeme kanallarından (internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık vb.) ödeyebilecekler.