Hava sıcaklıklarının bunaltı seviyelere ulaştığı günlerin mahalli ölçekli bilimsel deneyi idi:

Güneş ısısıyla yumurta pişirme…

Deneyi gerçekleştirenler genellikle esnafından oluşurdu.

Ama berberler bu işin uzmanı sayılırdı…

Deney, özellikle güneş ışınlarının dik olarak geldiği öğle saatlerinde yapılırdı.

Bakkaldan alınan dört-beş adet yumurta sahan yerine kullanılan zeminin düz ve taşlık bir noktasına kırılır ardından da beklemeye koyulurdu.

Yumurtalar, kızgın güneş altında kısa sürede pişerken, saat tutulur, böylece işleminin süresi belirlenirdi.

Yumurtanın pişme süresi, termometre işlevini görürdü.

Pişme süresinin kısalığı, sıcaklık derecesini gösteren termometreye benzerdi…

Süre ne kadar kısa olursa, sıcaklık da o kadar fazla demekti.

Deney, esnaf tayfasının yanı sıra meraklı mahalle sakinleri tarafından da ilgiyle izlenirdi.

Deneye ilişkin görüntüler, pek çok televizyon kanalının sıcaklıkların artmasıyla ilgi haberlerinde de yer alırdı.

Sıcaklıkların normal seviyelerin çok üstünde seyretmesi, Ankara’da 37-38 dereceyi bulması, diğer bazı illerde ise 45 dereceye ulaşması söz konusu ‘’yumurtalı ölçümü’’ anımsattı.

Şimdilerde, Tv ekranlarında söz konusu görüntülere pek rastlanmıyor.

Ama doğal karşılamak gerek…

Yumurtanın tanesi olmuş 14-15 lira…

Esnaf kesimi zaten dertli…

Bir de yumurtalı ‘’ölçüm’’ masrafı eklenmesin gider hanesine diye düşünüyorlar herhalde…

Bunun daha Temmuz’u var, Ağustos’u var…

Umalım da, sıcaklıkların bugünkü seviyelerini aratacak günler olmasın sırada…

‘’Bir gelse’’ diye yolu gözlenen yaz mevsiminin daha başlangıcında yaşanan aşırı sıcaklar, şimdiden yerini ‘’ah’’layıp ‘’of’’lamalara bıraktı. 

Bir de yaz aylarının kabusu orman yangınları…

Sıcaklar arttıkça, yine yüreklere korku salıyor.

Bedenler dayanıklıdır sıcağa,

Ama yeşile bir kıvılcım yetiyor.

Tedbirli olalım,

Yakmayalım…

Yanmayalım,