2024 LGS sınav sonuçları açıklandı. Sonuçlar doğrultusunda yerleştirmeler yapılacak ve öğrencilerimiz gelecekleri için lise çalışmalarına başlayacak. Peki ya, 2025 LGS’de seviyeni yükseltmek için neler yapılmalısın? Genellikle bu soru eylül ayında sorulmaya, öğrenciler bu cevaplara göre çalışmaya başlar. Aslında olması gereken bu soru ve cevapların şimdiden değerlendirilmesidir.

LGS sonuçları açıklandığı gün aslında gelecek senenin maratonu başlamış olur. Bu çalışmada neler sizi başarıya ulaştırır? Bu yazımızda ders ders seviyenizi arttırmanın ipuçlarını paylaşacağız.

Öncelikle unutmamamız gereken en önemli kural; çözemediğin soruyu çözüp anlayana kadar öğretmeninin peşini bırakmalısın. O konuyla ilgili muhakkak alternatif sorular farklı yayınlar üzerinden çözülmelidir. Şimdi ders ders yapılması gerekenleri ele alalım.

Türkçe, Ulusal sınavlardaki başarı okuma anlama düzeyinizle bire bir orantılı bunu unutma. Bu nedenle her akşam kitap okumak için zaman ayır. İlk bir ay normal okuma yap. İkinci ay okumaları işlevsel hale getirmek için şu yolu izle. İlk önce 80 sayfa civarında bir kitap al. Kitabın ilk 30 sayfasını oku. Kitabın sonunu tahmin et ve tahminini bir deftere yaz. Kitabı bitir. Tahminini kontrol et. Tutmadı mı? Endişelenme. Daha yeni başlıyoruz. 2 farklı kitabı daha aynı şekilde okuyup sonucunu tahmin et. Kitap bitince kontrol et. Dördüncü kitabının son 30 sayfasını oku. Kitabın nasıl başladığını tahmin et. Yaz. Sonra kontrol et. 3 kitabı bu şekilde okuduktan sonra bu sefer yeni bir kitabın orta bölümünden 30 sayfaoku. Başını ve sonunu tahmin et, yaz. Kontrol et. Her çalışmada paragrafları daha kolay anlamaya, anlamlandırmaya, soruyla paragraf arasında kolay bağlantı kurmaya başlayacaksın.

Matematik; yeni nesil matematik soruları seninle teke tek mücadele etmek yerine yanına Türkçe’yi de alıp geliyor. Dikkatli ol! Burada sen de dahil hepinizin kaçırdığı ya da yanlış anladığı bir durum var. Matematik sizden korkmasa yanına Türkçe’nin uzun paragraflarını da almaz. Siz “Z kuşağı” çok zekisiniz ancak matematiğin sizden korktuğunu bir türlü göremiyorsunuz. Tek yapmanız gereken matematik konularında en başa dönmekten korkmamak. Nasıl mı? Diyelim ki bir konuyu anlamadınız ya da onunla ilgili soruları bir türlü çözemiyorsunuz. Öğretmeninize sorun “Öğretmenim, bu konunun 7. Sınıftaki, 6. Sınıftaki, 5. Sınıftaki karşılığı nedir? Nereye bakarsam konuyu temelden anlamış olurum?” O konu ile ilgili çözemeyerek harcayacağın saatler yerine geçmişe dönük ayıracağın birkaç saat seni o konunun ve sorularının uzmanı yapacaktır.

Fen bilimleri; dersi için öğretmenin istediği defter dışında bir defteriniz ve renkli kalemleriniz olsun. Öğretmeniniz konuyu anlatırken kendi defterinize küçük notlar alın. Bu notları eve geçince şemalar halinde defterinize aktarın. Şemalarınızı da mümkün olduğunca renkli kalemlerle oluşturun. Şemalarınıza/görsellerinize o konuyla ilgili kendi yaşamınızdan örnekler yazın. Mesela basit makinalara örnekler bulun ancak bu örnekler öğretmenin söylediklerinin dışında olsun. Konuyla ilgili en az iki farklı kaynaktan soru çözün. Takıldığınız noktalarda şemalarınıza göz gezdirin.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi;bu iki derse ait konu anlatımlı kitapları en az bir kez yaz bitene kadar baştan sona okuman gerekiyor. Okul açıldığında ikinci tur okumaya geçmelisiniz. Tabii bunu yaparken diğer dersleri ihmal etmeyin. Ekstra zamanlar bulun kendinize. Okula giderken otobüste, serviste; okulda teneffüslerde çalışabilirsiniz. Böylece öğretmen yeni konuya geçtiğinde aslında siz o konuyu biliyor ve öğretmeninizle birlikte tekrar ediyor olacaksınız. Öğretmenle yapılan tekrarın üzerine çözülecek sorularla işte size zamanında önce bitirilmiş dersler. Bu şekilde Matematik ve diğer derslere daha çok zaman ayırabilirsiniz.

Yabancı Dil; LGS’de en çok çıkan kelimeleri Türkçe karşılıklarıyla birlikte farklı zamanlarda tek tek yazın. Yazdığınız kâğıdı her zaman yanınızda bulundurun ve ara ara çıkarıp okuyun. Arkadaşlarınızla kelime oyunları oynayın. Kelimeleri görselleriyle ezberlemeye çalışın. MEB tarafından yayınlanan örnek soruları, önceki senelerde çıkan soruları çözün bunları çözerken önceden hazırladığınız kelime listenizi yanınıza alın. Sorularda geçen kelimeler listenizde varsa işaretleyin ve bu kelimelere daha çok ağırlık verin.

Sevgili öğrenci; yukarıda dediklerimizi yaptığın takdirde hem yazın hem de eğitim döneminde dinlenmeye, eğlenmeye, arkadaşlarınla vakit geçirmeye de zaman bulacak ve sınava daha huzurlu ve güçlü girmiş olacaksın. Şimdiden 2025 LGS başarını kutluyorum.