Ülkemizde suların sertliği için Fransız sert­lik derecesi kullanılmaktadır. Bir Fransız sertlik derecesi bir litre suda bulunan 10 miligram kal­siyum karbonatın verdiği sertliktir. Sertlikte ondalık değerler olmaz. Fransız sertlik derecesine göre 14 Fransız sertlik dere­cesine kadar olan sular yumuşak sudur. 1 - 14 sertlikteki sular yumuşak su, 15 - 28 sertlik derecesindeki sular orta derece sertlikte su, 28 Fransız sertli derecesinin üzerindeki sular ile sert sular olarak anılır.

Bir diğer kaynak 0-70 ppm (0-4 dGH) değerlerini çok yumuşak, 70-140 ppm (4-8 dGH) yumuşak, 140-210 ppm (8-12 dGH) hafif sert, 210-320 ppm (12-18 dGH) orta sertlik, 320-530 ppm (18-30 dGH) sert ve 530 ppm (30 dGH üzeri) olan suları ise çok sert olarak belirtmektedir.

Başka kaynaklarda 0-17, 1 ppm yumuşak, 17, 1-60 ppm hafif sert, 60-120 ppm orta derecede sert, 120-180 ppm sert ve 180 ppm üzeri ise çok sert olarak verilmektedir.

Avustralya içme suyu rehberi 60 mg/litrenin altını aşındırıcı, 60-200 mg/l değerini iyi kalite, 200-500 mg/l değerini tortu ve kireçlenme riskini artıran, 500 mg/l nin üzerini ise ileri derecede tortulanma ve kireçlenmeye yol açan değer olarak vermektedir.

Sudaki kalsiyum ve bikarbonat iyonlarının oluşturduğu sertliğe geçici sertlik denir. Karbonat sertliği olarak ta bilinir. Suyun kaynatılması ya da kalsiyum hidroksit eklenmesiyle ortadan kalkar. Kaynatma bikarbonattan karbonat oluşturarak çökelmesini sağlar.

Su kaynatıldığında kalsiyum karbonatın çözünürlüğü azalır. Dengenin sağlanması için çökelir ve tortu oluşturur. Su soğutulduktan sonra yeterli karbondioksitin çözünmesini sağlayacak zaman geçerde tortulaşan kalsiyum karbonat tekrar çözünür.

Kalıcı sertlik suyun kaynatılmasıyla ortadan kalkmaz. Karbonatlardan kaynaklanmayan sertliktir. Genellikle su da kalsiyum ve magnezyum sülfatların ve klorürlerin bulunmasına bağlı olarak meydana gelir. Su kaynatıldıkça bunların çözünürlüğü arttığından kaynatma ile ortadan kaldırılmaları mümkün değildir.

Bunlar su yumuşatıcıları kullanılarak ya da iyon değiştirici silindirlerinden geçirilerek yumuşatılabilir. İyon değiştirici silindirlerinde kalsiyum ve magnezyum iyonları sodyum iyonları ile değiştirilir.