Şekerde hedef tuttu tutmasına da… Hedefi tutturan kim? Ona bakmak lazım…
Şeker pancarı üreticisinin desteklenmemesi durumunda 2019 yılında şeker pancarı üretiminin daha çok düşeceği ve bu durumda halk sağlığı açısından büyük sorunlar içeren Nişasta Bazlı Şeker ithalatının da artacağı bir kez de Ziraat Mühendisleri Odası'nın hazırladığı Şeker Pancarı Raporu-2018'de dile getirildi…
Şeker pancarı üreticisinin büyük bir kısmının üretimden çekildiği vurgusu yapılan rapora göre; şeker pancarı ekim alanı 285-290 bin hektar aralığında, üretim ise 17-17.5 milyon ton bandında olacak… Giderek azalan rakamlar…
Şeker-İş Sendikası'nı verdiği mücadeleyi destekleyen bir çalışma Ziraat Mühendisleri Odası'nın raporu… Oda'nın bu bağlamda endişesi ve uyarısı ise %50'lere çıkartılan Nişasta Bazlı Şeker kotalarının daha da artacağı yönünde…
Odanın raporuna göre; Avrupa Birliği şeker politikalarının Türkiye'nin şeker sanayini yok etme çabaları adım adım gerçekleşirken, nişasta bazlı şeker üreten firmaların Türkiye üzerindeki hedefleri de tutmuş oluyor.
Kamu tarafından kurulan şeker fabrikalarının bazılarının, karlılık amacı gözetilmeden yörenin sosyal ve ekonomik gelişmişliğine katkı sağlamak için kurulduğunun altı çizilirken, bu fabrikaların zararlarının kamunun tüm fabrikaları ile birlikte ele alındığında, devlete ek bir maliyetinin olmadığına dikkat çekiliyor raporda. Ancak bu fabrikaların, bütüncül bir yaklaşımla genel ekonomik yararları göz önüne alınmadan zarar ediyor gerekçesi ile özelleştirmelerin bahanesi yapıldığı dile getirilen raporda, sonrasında ise tüm fabrikaların aynı kapsama alındığına işaret ediliyor. Ve de arazisi kıymetli arsalar haline gelen fabrikaların, farklı kullanımlarla üretim süreçlerinin dışında kalmasının, şeker pancarı tarımına ve ülke ekonomisine telafisi güç zararlar vereceği uyarısı yapılıyor…
Şeker kamışı ve şeker pancarından şeker üretimi arasındaki maliyet farkına karşın ABD, Almanya ve Fransa gibi gelişmiş ülkelerin birçoğunun gıda güvenliklerini sağlamak için şeker pancarından şeker üretimini sürdürmekte olduğu ve şeker pancarı üretiminin devlet tarafından desteklendiğinin altı çizilen raporda ortaya çıkan sonuç ve önerilerde ise,
'Ülkemizin şeker politikası; gıda güvenliğini, kendi kendine yeterliği sağlama ve dünya piyasalarında önemli bir üretici olma amacı taşımalıdır. Sağlık ile ilgili her geçen gün yapılan araştırmalarla ortaya çıkan NBŞ kotalarının artırılması durdurulmalı, AB kota seviyelerine uygun olarak yeniden düzenlenmeli, NBŞ kotalarının takibi etkin olarak yapılmalıdır. Şeker üretim maliyetlerini düşürmek için şeker pancarı tarımı desteklenmelidir. Kamuya ait şeker fabrikaları sadece ekonomik yönüyle değil, sosyal yönüyle dikkate alınmalıdır. Özelleştirme süreçlerinin şeker pancarı tarımına yapacağı olumsuz etki göz önünde tutulmalıdır.' Deniliyor.
Daha fazla başkalarının 'şeker' hedefine katkı sağlanmasın diye!
Tarımda sertifikasız tohuma destek verilmeyeceği, ata tohumu kullanana ceza uygulanacağı ve zaten bitmiş çiftçiye bir de sertifika maliyeti çıkartmak gibi güzel kararların alındığı şu günlerde! Şöyle kısa bir şeker gerçeğimizi hatırlatmak ve kıssadan hisse çıkaranlar olur düşüncesiyle yazmaktı maksat…