Özel Haber

Mülkiyeliler Birliği Kızılay’ın eski canlılığı ve güvenliğine kavuşmasını bekliyor

Mülkiyeliler Birliği işletme müdürü Kadir Aydoğan, Kızılay Bölgesi’nin eski canlılığına kavuşmasını beklediklerini ifade ederek, “Çankaya ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne büyük görev düşüyor” dedi.

Ankara’nın son 60 yılına damgasını vuran Mülkiyeliler Birliği’nin 10 yıldır işletme müdürlüğünü yapan Kadir Aydoğan www.baskentgazete.com.tr ‘nin sorularını yanıtladı Aydoğan, Ankara Kızılay’da Yüksel Caddesi’ndeki Mülkiyeliler Birliği’nin, Ankara için öneminin Ankaralılar tarafından çok iyi bilindiğini anlatarak, restoran ve sosyal tesis hüviyetinde, çok köklü, uzun yıllardır varlığını korumayı başaran tek mekan olduğunu söyledi. Aydoğan, benzer özelliklerde olan birçok mekanın bugün kapandığını dile getirirken vali, kaymakam, bakanların halen ziyaret ettiği bir mekan olduklarını ifade etti.

Kışa hazırlanıyorlar…

Aydoğan, Mülkiyeliler Birliği Vakfı’na ait Ankara Yüksel Caddesi’ndeki işletmenin yaz aylarında açık havada hizmet imkanı veren arka bahçesinin 15 güne kadar Ankara’nın ayazlı kış koşullarına hazırlandığını söyledi. Hem bahçe kısmının hem kapalı olan katların üyeler ve misafirlere hizmet verdiğine işaret eden Aydoğan, 15-20 güne kadar bahçenin açık olan kısmının hizmete tamamen kapatılacağını, teras, 1 ve 2’inci katlarda gece 23.30’a kadar hizmetlerini sürdüreceklerini söyledi.

Yüksel Caddesi’ndeki güvenlik birimleri…

Kızılay’ın eski canlılığı ve güvenliğine kavuşmasını özlediklerini dile getiren Kadir Aydoğan, “Biz burada mekan olarak insanların güvenliğini sağlıyoruz ancak, birçok üyemiz ve misafirimiz Kızılay’a gelmekte ve kendilerini Kızılay’da güvende hissetmekte sorun yaşıyor” değerlendirmesi yaptı.

Yüksel Caddesi’ndeki güvenlik birimlerinin olmasının Mülkiyeliler Birliği’ne gelen misafirler için bir güven duygusu sağlayıp sağlamadığına ilişkin sorumuza da Kadir Aydoğan, “Çok zararı var. 1990’larda burası stantların açıldığı, kültürel etkinliklerin yapıldığı, canlılığın çok olduğu bir yerdi. Bir nevi İstanbul’daki İstiklal Caddesi gibiydi. Ama 2010’dan itibaren (binanın dış duvarını işaret ederek Mülkiyeliler Birliği duvarın önünde karakol vardı, şimdilerde Mimar Kemal Ortaokulu’nun önüne alındı) sorun yaratıyordu. Bizler de kamu yararını ve toplumsal huzuru istiyoruz. Ama bunların makul ölçülerde olması kanaatindeyiz. Kapının önüne çıkıldığında en az 100 tane Polis arkadaş oluyor. Bu durum da insanları bir nevi huzursuz ediyor devamlı. Göreceli olarak şimdilik yan tarafımız açıldı. Biliyorsunuz burada ‘İnsanlık Hakları Anıtı’ var Ankara ile çok özdeşleşmiş. Burada insanların biraz daha kendi fikirlerini özgürce ifade edecekleri barış ortamı istiyoruz” diye konuştu.

“ABB ve Çankaya Belediyesi ile temastayız”

Kültürel etkinliklerin yoğun olduğu bulundukları sokakta artık bu tür esnafın kalmadığını da anlatan Aydoğan, “İmge Kitapevi’nin halini görün. Şimdi orada ‘bir milyoncu desem değil’ esnaf türü oluştu” serzenişini dile getirdi.

Mülkiyeliler Birliği’nin bulunduğu Çankaya İlçesi’nin eski Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in kendi üyeleri olduğunu da hatırlatan Kadir Aydoğan, şimdilerde yeni belediye başkanı Hüseyin Can ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Kızılay bölgesinin derlenip toparlanması konusunda iletişim içerisinde olduklarını kaydetti.

“Başkanların Kızılay’a ilişkin mesajları nasıl” şeklindeki bir soruya da Aydoğan, “Çalışmaları var. İzmir Caddesi yenilendi. Güvenpark yenileniyor. Biraz Sakarya Caddesi ile bizim bulunduğumuz yerle Konur Sokağın birçok anlamda derlenip toparlanması gerekiyor. Hem ABB’ye hem Çankaya Belediyesi’ne çok büyük görev düşüyor. Biz de sürekli başkanlarla bu sıkıntıları dile getiriyoruz” değerlendirmesi yaptı.

Mülkiyeliler Birliği üyelerinin Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olması şartının olduğunu anlatan Aydoğan, “Sosyal tesis statümüzün kuruluş amacı gereği üyelerimizin de sosyal tesislerin restoran, kültür merkezinden, oyun salonlarından yararlanabilmesi için bu önemli. Ama Ankaralı misafirlerimize de açığız” dedi. Gelen misafirlerin yarısının üyelerden ve SBF öğrencilerinden oluştuğunu kaydeden Aydoğan, öğrenciler mezun oluncaya kadar misafir eğer tercih ederlerse, Mülkiyeliler Birliği’ne üye olabildiklerini belirtti. Aydoğan üyelerine ve SBF öğrencilerine hizmet bedelinden yüzde 20 indirim uyguladıklarını da kaydetti.

Çalışanların hepsi sendikalı

Mülkiyeliler Birliği’nde neredeyse 30 yıldır mutfak kısmı dahil çalışan personelin olduğunu anlatan Aydoğan, “Bütün çalışanlarımız DİSK’in Turizm-İş’e bağlı sendikalıyız. Çalışanlarımızın birçoğu şimdilerde EYT’li oldu ise de çalışmaya devam ediyor” sözleri ile anlattı.

Bugünkü mekan 1965 yılında 1082 ada 26 parselde kayıtlı 3 kat ve 1 çatı katlı Berker ailesine ait 406 metrekarelik arsa üzerindeki apartmanın (arsası ile beraber) 235 bin liraya satın alındı. 1971 12 Mart Askeri Muhtırasının Birliğe zarar vereceği düşünülerek Mülkiyeliler Vakfı kurulur.