Avrupa’nın yaşadığı şebeke sistemlerinin sorunları ve yenilenmesi konuları Ankara Bilgi Teknolojileri Kurumu’nda Avrupalı enerji yatırımcısı firmaların da katıldığı konferansta gündeme geldi.

Konferansta, Avrupa’nın şebeke sistemine özellikle son 4 yılda ciddi yatırım yapılmasına karşın yeterli olmadığına işaret edildi. Bugünkü sistem ile ihtiyacın karşılanması için yapılan yatırımların iki katına çıkarılması gerektiği görüşü de paylaşıldı.

Bu kapsamda AB ve Norveç’in şebekesinin yenilenmesi için gereken tutarın 67 milyar avro olarak hesaplandığına dikkat çekildi. Söz konusu bütçe ile öncelikle şebekelerin yenilenmesi gerektiğinin tartışıldığı konferansta ayrıca AB ölçeğinde karşılanması gereken yüksek bir enerji talebine de yanıt verilmesi gerektiği dile getirildi.

Acil dijital şebeke sistemine geçilmesi gerekiyor

Aşırı ağır hava koşullarına da şebeke sisteminin dayanabilmesi için acilen djital şebeke sistemlerine geçilmesi gerektiğine dikkat çekilerken, bu çerçevede elektrikli araçlar ve ısı pompalarının şebekelerle uyumu için daha fazla dijitalleşmenin olması gerektiği kaydedildi.

Dijitalleşme maliyetleri yüzde 20’lere yakın düşürüyor

Şebeke sisteminin dijitalleşmesinin maliyet düşürücü etkisinin olduğu da dile getirilirken, dijitalleşmenin geliştirilmesi halinde ise AB ve Norveç’in öngördüğü 67 milyar avroluk bütçenin de yüzde 18 oranında düşebileceği hesabına vurgu yapılıyor.

Öte yandan söz konusu yatırımın gerçekleştirilmemesi halinde Avrupa’nın elektrifikasyon fırsatını kaçırmış olacağına da vurgu yapan katılımcılar 67 milyar avro tutarındaki yatırımın ise süreç içerisinde parça parça yapmak yerine, topyekun olarak yapılmasının sağlıklı olacağını ifade ettiler.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU