Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, enerji dönüşüm sürecinin bir parçası olan elektrikli araç şarj hizmetlerinde 2022 başından bu yana hızlı bir ilerleme içerisinde olduklarını söyledi. Bu alanda 169 kişinin lisans aldığını kaydeden Yılmaz, 2022 yılında elektrikli araç sayısının 6 bin 267 adet olduğunu hatırlatarak, bugün bu sayının 137 bin adetin üzerine çıktığını dile getirdi.

www.baskentgazete.com.tr’ye değerlendirme yapan EPDK Başkanı Yılmaz, “Ülkemizde her 6 elektrikli araca bir şarj düşüyor. AB ülkelerinde ortalama 13’tür Soket başına araç açısından ülkemiz AB ülkeleri genelinde ilk sırada yer almaktadır. Aynı zamanda şarj ağımızın yaklaşık 3’te 1’i DC hızlı soketlerden oluşuyor. Bu sayede elektrikli araçlarımızın daha hızlı şekilde şarj olmaları sağlanmıştır” diye konuştu.

Şarjlı araçlar elektrik sistemine yük olmayacak

Yılmaz ayrıca, 2025-2030-2035 yılları için beklenen araç sayısı ve şarj noktası konusunda yaptıkları çalışmada, 2030 yılında Türkiye’deki elektrikli araç sayısının 1.3 milyon adeti geçmesini beklediklerini kaydetti. Yılmaz, şarj noktası sayısının da 143 bin civarına ulaşacağını vurguladı. Elektrikli araçların elektrik tüketiminin toplam elektrik tüketimine oranı konusunda da yaptıkları çalışmada ise 2030 yılında  yüzde 1, 2035 yılında ise yüzde 2’yi geçmesini beklemediklerin söyledi.

Yeşil şarj soketi sayısı 10 bini geçti

Yeşil şarj istasyonları konusunda da bilgi veren EPDK Başkan Yılmaz, “Bu sayede tüketicilerimiz araçlarını yüzde 100’e yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik enerjisi ile şart edebilme olanağına kavuştular. Yenilenebilir kaynaklardan elektrik temin edilen yeşil şarj istasyonlarındaki şarj soketi sayısı da 10 bini aştı” dedi.

RES ve GES’te 245 proje hayata geçecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, yılın başından bu yana başlattıkları lisanssız elektrik üreten santrallerin üretimlerinin birleştirilmesini amaçlayan toplayıcılık düzenlemesinde sona gelindiğini de kaydetti. Yılmaz, “Ticari olarak karlı, şebeke açısından daha dengeli bir elektrik sisteminin oluşturulması için önümüzdeki günlerde hayata geçecek olan toplayıcılık düzenlememiz ile birlikte lisanslı-lisanssız üretim santralleri ve tüketicileri bir araya gelecek” dedi.

32 bin 500 MW depolamalı kurulu güce sahip rüzgar ve güneş enerji santrallerinden 663 adet projeye önlisans verdiklerini söyleyen Yılmaz bu projelerden 17bin 850 MW’lık 253 adetinin RES, 14 bin 650 MW’lık 410 adetinin ise GES olduğunu kaydetti. Yılmaz ayrıca 245 adet toplam 11 bin 800 MW güçteki projenin ÇED izinlerinin tamamlandığını kaydetti. Yılmaz bu projelerin imar, kamulaştırma ile orman, mera, imar, inşaat ruhsatı gibi izinlerinin onay aşamasında olduğunu vurgulayarak, “2025 yılı ikinci yarısında kayda değer kısmının sahaya yansımasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Son günlerde tartışılan yıllık tüketim miktarı 5 bin kWh üzeri olan mesken tüketicileri için farklı tarife konusunda da değerlendirme yapan Yılmaz, “Ülkemizde güncel verilere göre mesken abonelerinin sayısı 40 milyon civarında bulunuyor. Düzenleme ile tüm mesken abonelerinin yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturan 1.2 milyon mesken abonesi etkilenecek” değerlendirmesi yaptı.

Elektrik üretiminin yüzde 59’u yenilenebilir kaynaklardan

Milli enerji politikaları çerçevesinde enerjide dışa bağımlılığın azaltılması  için 28 bin MW kurulu güce sahip elektrik üretimini geçen eylül ayı itibariyle 114 bin 215 MW’a ulaştırdıklarını belirten Yılmaz, bu rakamın yüzde 59’unun yenilenebilir enerji kaynağı olduğunu ifade etti.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU