Türkiye’de siyaset kimi zaman sokak isimleriyle kimi zaman da ilçe isimleriyle simgeleşti. 864 rakımlı Çankaya Köşkü yıllarca sadece bu isimle anıldı. Güniz Sokak’la Süleyman Demirel’i, Çankaya Oranla Bülent Ecevit’i, Gazi Mahallesi’yle Muhsin Yazıcıoğlu’nu Beştepe ile de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan özdeşleşti.  Siyasi isimlerin hayatlarını kaybetmeleriyle birlikte sokaklarda eski hareketli günlerinden uzaklaştı. Ancak Ankara’da bir mahalle var ki orda hareketlilik, siyasi trafik zaman zaman artıyor.  Sınırları içinde 4 partiyi barındıran Mustafa Kemal Mahallesi şimdilerde ‘Ankara’nın parti mahallesi’ olarak anılıyor. 

 MERKEZ SAĞ BU MAHALLEDE KONUŞLANDI

Başkent Ankara’da son yıllarda kurulan sağ partilerin tercihi Mustafa Kemal Mahallesi’nden yana. Başkentin son zamanlarda yükselen semtlerinden biri olan bu mahallede şimdilerde 4 parti ikamet ediyor. Mahallede merkez sağ partilerin ağırlıkta olması ise merkez sağın yeni mahallesi olarak adlandırılıyor.

MAHALLENİN İLK SAKİNİ: “İYİ PARTİ”

Mahalle’nin ilk sakinlerinden biri İYİ Parti 7 yıldır bu mahallede ikamet ediyor.  2015 kasım seçimleri sonrasında MHP bünyesinde bulunan bazı milletvekilleri ve parti üyeleri Genel Başkan Bahçeli'nin seçim başarısızlığını eleştirerek parti içerisinde sert bir muhalefet gösterdiler. Başta Meral Akşener, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan gibi isimler MHP'yi olağanüstü kongreye götürmek için delege imzaları toplamaya başladı. Ancak hukuki nedenlerle olağanüstü kongreye gidemeyen partililer, Disiplin Kurulunun aldığı karar sonrasında ihraç edildiler.

25 Ekim 2017'de, gerçekleştirilen kongrede Meral Akşener liderliğinde ve Koray Aydın yardımcılığında İYİ Parti'nin kuruluşu ilan edildi. MHP'den ihraç edilen dört milletvekili (Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan, Ümit Özdağ, İsmail Ok) ve Cumhuriyet Halk Partisi'nden istifa eden Aytun Çıray dahil olmak üzere ağırlıklı olarak MHP ve ülkücü kökenli kimseler bulunsa da RP, ANAP, DYP ve DSP’de görev yapmış kişiler de kurucular arasında bulundu.200 kurucu üye tarafından oluşturulan parti, isim, logo ve sloganını duyurdu. Akşener, oy birliğiyle partinin ilk genel başkanı seçildi. Parti kurulduktan 17 gün sonra Mustafa Kemal Mahallesi'nde genel merkez binası açıldı. Akşener burası için "İyilerin Evi" ismini verdi.

Parti Binaları 2

TÜRKİYE’NİN İLK DİJİTAL BİNASI: “DEVA PARTİSİ”

Demokrasi ve Atılım Partisi, 13 yıl Dışişleri ve Ekonomi Bakanlığı yapmış olan Ali Babacan liderliğinde 9 Mart 2020 tarihinde kuruldu.Partinin kurucuları arasında ayrıca, uzun yıllar Erdoğan kabinelerinde görev yapan eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, eski Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, eski Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ve AK Parti'nden eski Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur da yer aldı. DEVA Partisi Kurucular Kurulu, ilk toplantısını 10 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirdi. Toplantıda Babacan oy birliğiyle genel başkan seçildi. Babacan, 11 Mart 2020 tarihinde partisinin tanıtım toplantısını Ankara’da Bilkent Otel’de yaptı.

Parti, il ve ilçelerdeki teşkilatlanma için genel merkezden atama usulü yerine bir komisyon kurarak adaylarla mülakat yöntemini tercih etti.Partinin Ankara'nın Çankaya ilçesi Mustafa Kemal Mahallesi'ndeki dijital altyapısı tamamlanmış olan genel merkezi, 7 Temmuz 2020’de internet üzerinden yapılan canlı yayınla açıldı. Binanın açılmasıyla Türkiye’nin ilk dijital açılışı yapılmış oldu.

Parti Binaları 1

GELECEK PARTİSİ 

Gelecek Partisi, 12 Aralık 2019'da eski dışişleri bakanı (2009-2014) ve başbakan (2014-2016) Ahmet Davutoğlu tarafından kuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle 28 Ağustos 2014'te başbakan seçilen Davutoğlu, daha sonra, iktidarın Türkiye'nin hükümet biçimini parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı sistemine dönüştürme hareketlerine karşı çıktı. Erdoğan ile fikir ayrılığı, Davutoğlu'nun 22 Mayıs 2016'da başbakanlıktan istifasıyla sonuçlandı.

İstifasının ardından Davutoğlu, partiyi kendisine karşı ihraç istemi ile disipline sevk etmesine neden olan AK Parti hükümetini sık sık eleştirdi. Buna karşılık olarak 13 Eylül 2019'da AK Parti'den istifa etti. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yönetimine karşı yeni bir parti kurmaya ilgi duyduğunu ifade etti ve sonunda 12 Aralık 2019'da Gelecek Partisi'nin kurulduğunu ilan etti. Yeni parti 152 kişiden oluşan ve çok sayıda eski AK Parti yetkilisi ve iştirakini içeren kurucu üyelerden oluşan listesini yayınladı.

Gelecek Partisi, Çankaya'da bulunan genel merkez binasını 26 Temmuz 2020’de açtı. Davutoğlu tarafından 2 Nisan 2021’de yapılan açıklamada, YSK tarafından partinin seçimlere girmeye hak kazandığını belirtmiştir.

Parti Binaları

SOKAĞIN SON SAKİNİ: “BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ”

Mahallenin son sakini ise Büyük Birlik Partisi (BBP). Yıllarca Gazi Mahallesi’yle simgeleşen parti Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümünün ardında da mahalledeki yerini korudu. Ancak o da çok kısa bir süre önce taşınma kararı aldı. Partinin tercihi de Mustafa Kemal Mahallesi’nden yana oldu. Mahallede şimdilik 4 sağ parti ikamet ediyor.  Başka partiler gelir mi orası bilinmez. Ancak mahalle şimdilik Başkent’in parti mahallesi olarak anılıyor. 

FOTOĞRAF: MUHAMMED ALİ YAHŞİ

Muhabir: Nursel DİLEK MANAVBAŞI