Ressam Süleyman Karakul’un “Emek Hareket ve Renk” temalı resim sergisi Emin Antik Sanat Galerisi’nde sergilenmeye başladı. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da ilgi gösterdiği sergiye sanat severlerden yoğun ilgi oldu.

Resimlerinde 2024 yılı ana bağı kurmak üzere gelişmiş bir sergi yapmak istediğini dile getiren Süleyman Karakul, “Özellikle her zaman olduğu gibi yine konu birlikteliği var. Tüm çalışmalarımda farkı konuları işledim” ifadeleri ile çalışmalarındaki temayı özetledi.

I M G 20241116 W A0108

Süleyman Karakul, www.baskentgazete.com.tr’nin “Neden yatay çizgi ve ağırlıklı sarı tonlar” sorusunu ise şu sözleriyle anlattı: “Yatay Çizgisellerin anlamı; arazi yapısını tarlayı onun çukur ve tümseklerini anlatmak anlamında işlevi var. İkinci olarak perspektif olarak çalışma imkanı veriyor. Yakındaki çizgiler daha seyrek ve daha kalın, uzaklaştıkça sıklaşıyor ve inceliyor o derinliği kuvvetlendiriyor. Ayrıca, hareketi kuvvetlendiriyor. Yatay çizgi üzerindeki dikey figürlerle manzara motifleri olunca da kalite daha da kuvvetleniyor, güçleniyor. Sarı ton ise hasat zamanını ve sıcak renkleri koruyor” sözleri ile anlattı.

Kağnıların Kurtuluş Savaşı’ndaki rolü

“Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda” resmini de değerlendiren Karakul, “Kağnılar cephede Atatürk mevzide. O ikisini birleştirerek, kağnıların rolünü, insanların kağnılar ile Kurtuluş Savaşındaki görevini ve etkinliğini vurgulamaya çalıştım. Buradaki renklerde de sıcaktan soğuğa doğru bir geçişi vurguladık” dedi.

Atatürk bir imge

Atatürk’ün yer aldığı bir başka çalışması hakkında da bilgi veren Karakul, “Bu çalışma ise Ulusal Egemenlik konulu bir çalışma. Daha önce TBMM’nin açmış olduğu bir Ulusal Egemenlik Resim Yarışması vardı, ona hazırlamıştım. Şimdi tekrar üzerinde yeniden çalıştım. Atatürk burada bir imgedir, somut değil, soyut bir kavram olarak ele aldım. Burada da çocuklar gençler, uçurtma uçuran gençler, kırda ders çalışan gençleri birlikte işledim” sözleri ile yorumladı.

I M G 20241116 W A0101

Ertuğrul Günay: Sergi çok etkileyici

Sergiye eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da geldi. Günay, www.baskentgazete.com.tr’ye sergiye ilişkin düşüncelerini şu sözlerle anlattı: “Anadolu kırsalını insanını emeğini hakikaten çok güzel anlatıyor. Ben çok etkilendim. Bazen törensel bir davranışla bakıp geçiyoruz. Ancak bu sergide gerçekten çok etkilendim. Emeği, emekçiyi, Anadolu’yu çok güzel anlatmış. Çok estetik faydaları öne çıkarmış. Keşke insanımızı ve toprağımız bu kadar bakımlı olabilse diye içimden geçirdim. Fakat gerçekten bir sanatçı gözüyle çok kalıcı çok vurgulu, duyguları kışkırtan çalışmalar yapmış.”

I M G 20241116 W A0055

Süleyman Karakul kimdir?

152 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı E. Hüyük Köyü’nde dünyaya gelen Karakul, 1974 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nden mezun oldu. 1986 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Grafik Ana Sanat Dalında lisans eğitimini tamamladı. Sanatçı’nın, 1991 yılından bugüne kadar her yıl çalışmalarını sergilediği kişisel sergisi bulunuyor.

I M G 20241116 W A0058

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU