İnsanın içini ısıtan, bol güneşli günler geride kaldı.

Daha birkaç gün öncesine kadar yazlık kıyafetlerle dolaşırken, Kasım ayına adım atışla birlikte meteorolojiden bazı illerle ilgili ''kar'' uyarısı gelmeye başladı.

Ülke genelindeki sıcaklık düşüşlerinden Ankara da nasibini alıyor.

Yazlık giysiler yerlerini kışlıklara bırakırken, bazı binaların bacalarından da dumanlar tütmeye başladı.

Kış ayları soğuk yüzünü gösterince, insanların bakışlarına da bir karamsarlık hakim oluyor.

Özellikle ısınma ve aydınlanma giderlerinin doğalgaz ve elektrik tüketim fiyatlarına kısa süre önce gelen yüklü zamlardan sonra aile bütçesine getireceği yük, söz konusu karamsarlığın en önemli nedeni olarak kedini gösteriyor.

Kışlık giysiler için yapılacak harcamalar, çarşı-pazar fiyatları ve diğer zorunlu giderler de özellikle dar gelirli aileleri kara kara düşündürüyor.

Yaz aylarından, kışa geçmek zor oluyor doğrusu.

Ardına kadar açılan masraf kapısı…

Giderek zayıflayan cüzdanlar…

Ama bir de küresel ısınma sonucu iklim değişikliği konusu var ki asıl sorun orada.

Tehlike boyutunda…

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Mehmet Emin Birpınar, bir süre önce düzenlenen 'Türkiye'nin İklim Değişikliği ile Mücadelesi, Sanayinin Sürdürülebilirlik ve Sıfır Atık Çalışmaları Konferansı'nda, söz konusu tehlikeye dikkat çekiyor:

'''Sıcaklık değeri insan vücudunda 38, 40 derecelere çıktığı zaman neler olabileceğini kestiremiyorsak, hemen ateşi düşürmeye çalışıyorsak, aynı şekilde kürenin de sıcaklığı artmaya başlıyor ve bunun düşürülmesi gerekiyor. Yoksa taşkınlar, kuraklıklar, aşırı yağışlar olur. Türkiye'de iklim değişikliğinden dolayı ölümler yaşanmaya başladı. Akdeniz'de, Karadeniz'de hortum görmeye başladık ve ciddi zararlar yaşandı. Dolayısıyla sonuçlarını kestiremeyeceğimiz bir yola doğru gidiyoruz. Onun için, iklim değişti mi, değişmedi mi tartışmalarını bırakalım. İklim değişmiştir, depreme nasıl uyum sağlıyorsak iklim değişikliğinin doğuracağı afetlere karşı da hep beraber çalışmamız gerekiyor.'

İklim değişikliğinin, basit bir çevre kirliliği veya kirliliğin önlenmesi konusu olmadığını, bir kalkınma meselesi olduğunu belirten Birpınar, şu uyarıyı yapıyor:

'Bundan sonra bütün belediyelerin, karar vericilerin ve mühendislerin, iklim değişikliği parametresini yeni bir parametre olarak dizayn kriterlerine koymaları gerekiyor.'

İklim değişikliği sorunu önemli.

Hem de çok önemli.

Küresel ısınma alarm veriyor.

Önlem gerekli…

Aksi halde kışın soğuğu cüzdanları,

Küresel ısınma bedenleri eritecek.