Zigana Doğa Okulu (ZDO) tarafından Zigana doğasının endemik bitkilerinin ve sergilendiği Zigana Dağı’nın Hazineleri adlı sergi Metro Müze Salonu’nda açıldı. Gümüşhane'de kurulan Zigana Herbaryum Bitki Müzesi'nde yer alan örnekler, Ankaralı doğaseverlerle buluştu. Sergide, bitkilerin kuru örnekleri, doğal ortamlarında çekilmiş fotoğrafları ve uzmanlar tarafından hazırlanan bilgi kartlarının yanı sıra Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Salih Terzioğlu'nun kurşun kalem çizimleri yer alıyor. Sergi Cumartesi günü akşama kadar devam edecek.
Sergiye ilişkin Başkent’e konuşan Türkiye Milli Botanik Bahçesi Milli Herbaryum Sorumlusu Uzman Biyolog Mehtap Öztekin, “Zigana Doğa Okulunda gönüllü olarak bitkileri topluyor ve araştırıp belge haline getirmeye çalışıyorum. Bu belgeleri oluştururken Zigana’ya belli mevsimlerde gidip özellikle bitkilerin çiçek açtığı dönemde kendi bilimsel yapıma uygun olarak topluyorum, tek tek onları kurutup arşiv oluşturuyorum. Bu amaçla da Zigana’nın doğa coğrafyasına bitkilerine katkıda bulunmuş oluyorum.” dedi.
Serginin önemine vurgu yapan Öztekin, “Zigana’yı Ankara’ya getirmek önemli. Ankara’daki bitkiseverlere Zigana coğrafyasının bitkilerini sunmak çok güzel bir fikir. Bu bitkilerin, doğa fotoğraflarının Ankara’nın merkezinde sergilenmesi de insanlar için doğaseverler için çok büyük bir nimet diye düşünüyorum.” ifadelerinde bulundu.
Başkent’e konuşan Zigana Doğa Okul Başkanı Savaş Aydın, “Zigana coğrafyası korunmaya ve kollanmaya muhtaçtır, unutmayalım’ diyoruz. Zigana Doğa okulu Türkiye’nin ilk ekolojik okur yazarlık okulu olma özelliğine sahip olmasının yanı sıra 2013 yılında Gümüşhane İli Zigana Köyü’nde açmış olduğu “Zigana Herbaryum Bitki Müzesi” ile de Türkiye’nin ilk bitki müzesine sahip olan sivil toplum kuruluşu olma özelliğine sahiptir. Bu sergimizle bitki müzemizi çeşitli nedenlerle ziyaret edemeyen doğaseverlerimiz için müzemizi Ankara’ya geçici bir süre taşımış olduk. Sergi, 16 Nisan 2025 Çarşamba günü başlayıp, 19 Nisan Cumartesi günü akşama kadar devam edecek.” dedi.
Aydın, "Zigana Doğa Okulu, Türkiye'nin ekolojik okuryazarlık eğitimi veren ilk okuludur. 1928 yılında yapılmış eski bir köy ilkokulunun 1991 yılında taşımalı eğitime geçilmesiyle atıl kalmasının ardından yeniden yaşama döndü. Yörenin doğal zenginliklerini korumak ve tanıtmak amacıyla doğaseverler ve akademisyenlerle yola çıktık. Bu okulda biyoçeşitlilik, ekolojik denge, iklim krizi gibi konularda eğitimler veriyoruz. Amacımız, doğayı tanımadan sevmenin, sevmeden de korumanın mümkün olmadığını göstermek. Türkiye'deki 415 kelebek türünün 219'unun Gümüşhane'de tespit edildiği bilgisine sahibiz. Doğanın korunması için yerel kaynakların ve potansiyelin değerlendirilmesi gerek.” diye konuştu.
“PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜYEN DOĞA GÜZELLİĞİ”
Sergideki fotoğrafların da doğa kamplarında çekildiğini belirten Aydın, şunları söyledi: “Paylaşıldıkça büyüyen bir doğa güzelliği anlayışını benimsedik. Sergide gördüğünüz fotoğrafların çoğu doğa kamplarımızda çekildi. 5 gün boyunca misafirimiz olan doğaseverler, yemek ve konaklama dahil her şeyden ücretsiz faydalanıyor. Karşılığında ise sadece çektikleri fotoğraflardan 5 tanesini bizimle paylaşıyorlar. Bizim bakış açımız çok net, avcılık yerine doğayı objektiften keşfetmek. 'Vurmayın, fotoğrafını çekin.' diyoruz."
Prof. Dr. Mecit Vural ise, emekli botanik profesörü olarak tehlike altındaki endemik bitkilerin izini sürdüğünü belirterek, “Bitkiler dünyasında farkındalığı artırmak için Zigana Doğa Okulu tarafından açılmış önemli bir sergideyiz. Sergi, Zigana coğrafyasının, Karadeniz florasının ne kadar güzel ve zengin olduğunu dile getiriyor, farkındalık yaratarak özel bir özellik taşıyor.” dedi.
Dr. Necati Yalçın ise Başkent’e yaptığı açıklamada, “Memleketin doğası harika, bu doğanın korunmaya ihtiyacı var. Bu çaba kapsamında bu sergi de çok anlamlı ve önemli bir iş yapıyor. Zigana Doğa Okulu Ankara’da da çeşitli çalışmalar yapacak. Ankaralılar, Zigana Doğa Okulu’nun adını sık sık duyacaklar. Zigana Doğa Okulu’nun yaptığı bu güzel işlerin devamının geleceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Serginin açılışına, eski Adalet Bakanlarından Mahmut Oltan Sungurlu ile Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakan Özkardeş, fotoğraf ve doğaseverler de katıldı.