Onur Çarşısı, Soysal pasajı, Moda Çarşısı, Kocabeyoğlu Pasajı.. Ankara’da bir zamanlar alışverişin kalbinin attığı mekanlarda şimdi sessizlik hakim. Ankaralıların çoluk çocuk bayram alışverişi yaptığı, kayınvalide-gelinlerin çeyizleri buradan aldığı, eksik gedik ne varsa alındığı çarşılarda eski günlerinden artık eser yok.
“50 YILLIK ÇARŞIDA 3-5 DÜKKAN ÇALIŞIYOR”
Onur çarşısı, Ankara’nın en eski çarşılarından biri. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde yer alıyor. Ankara’nın en kalabalık, 50 yıllık geçmişe sahip çarşısında artık 3-5 dükkan ayakta durmaya çalışıyor. 35 yıllık çarşı esnafı işlerin artık yarıdan daha fazla düştüğünü belirterek nedeni şöyle anlatıyor: “Eskiden Mamak’ta oturan, Sincan’da yaşayan da buraya geliyordu. Şimdi her yer merkez ve herşey var. Eskiden merdivenden iner dükkanı bulamazdım kalabalıktan. 25 metrekarelik dükkanda 3 kişi çalışırdı şimdi bir kişi.”
Onur Çarşısında kiralar oldukça düşük. 3-5 bin civarında seyrediyor. Ancak dükkanların kimi devrediyor kimi satıyor. Çok sayıda dükkanın kepenk kapattığı gözlerden kaçmıyor.
Çarşı esnaflarından bir diğeri de ‘Kapatıyoruz’ yazısının altında artık son günlerini dolduruyor. 40 yıldır bu çarşıda esnaflık yaptığını söyleyerek sadece çarşının değil Türkiye’de ekonominin geldiği durumdan yakınıyor: “20 seneki halimizden eser yok, kimsede zaten para da yok. Bende kapatmaya karar verdim. Sadece buradan alışveriş yapmaya alışkın olanlar artık geliyor. Yeni müşteri yok. Metrodaki çarşıların açılması da bizim işlerimizi azalttı.”
KAMU BİNALARIYLA MÜŞTERİ DE GİTTİ
İzmir Caddesi üzerinde yer alan Moda Çarşısı Onur Çarşısına nazaran daha hareketli. Buradaki dükkanlar kepenk kapatmamış ancak esnaf çarşıdaki durumun pek iç açıcı olmadığını özellikle Danıştay binasının taşınmasıyla 3 bine yakın müşteri kaybettiklerini söylüyor.
Görünen o ki Ankara’daki pasajlar da çarşılar da artık son demlerini yaşıyor. Türkiye ekonomisi düzelir mi bilinmez; ama çarşı esnafı eski günlerin özlemini çekiyor.
FOTOĞRAF: MUHAMMED ALİ YAHŞİ