Başkent'in tarihi konakları ve doğal güzellikleriyle ünlü Beypazarı ilçesi, hafta sonu nedeniyle ziyaretçi yoğunluğu yaşadı. Beypazarı tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Ankara’ya ve İstanbul’a olan yakınlık avantajıyla en cazip tatil seçenekleri arasında yerini alıyor. Ziyaretçilerin geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda yoğun olduğunu belirten turistik işletme sahipleri; özellikle bayramın ikinci ve üçüncü günü yöresel yemeklere olan talebi karşılamak için çok yoğun çalıştıklarını söylediler. Ankaralıların ağırlıkta olduğu turistler; gümüşçüler çarşısı ve yöresel ürünlerin satıldığı turist pazarına büyük ilgi gösteriyor.
ZENGİN MUTFAĞI DİKKAT ÇEKİYOR
Ankara’nın şirin ve sevimli bir ilçesi olan Beypazarı, Anadolu kültürü ile harmanlanan ve tarihi yansıtan tüm değerlerinin yanı sıra zengin mutfağı ve doğal güzellikleriyle de dikkat çekiyor. El yapımı tarhana, taş fırınlarda pişen ve toprak kaplarda servis edilen güveç, dolma ve 80 kat yufka ile göz dolduran baklavasıyla da büyük ilgi görüyor. Üzüm ve cevizi buluşturan cevizli sucuk ve tereyağlı kurusu da Beypazarı lezzetlerinin en popülerleri. Beypazarı, havuç reçeli ve suyu, havuçlu lokum gibi tatlarda da revaçta.
BEYPAZARI’NIN DOĞAL GÜZELLİKLERİ
Beypazarı’nda gezilecek yerler sadece tarihi evler ile sınırlı değil. İnözü Vadisi, Eğriova Yaylası, Hıdırlık Tepesi, Tekke Dağı gibi Beypazarı’nın doğal güzellikleri de büyük bir ilgi görüyor.
Eğriova Yaylası, Ankara’nın Beypazarı ilçesine 50 kilometre mesafede yer alıyor. Ormanlarla çevrili bu yayla, bitki örtüsü ve sunduğu manzaralar ile misafirlerini büyülemeyi başarıyor. Doğal sit alanı olarak korumaya alınan İnözü Vadisi’ne gittiğinizde, burada yer alan tesislerde oturup manzaranın tadını çıkarabilir ve yöreye özgü lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Beypazarı Hıdırlık Tepesi de oldukça turistik bir nokta. Osmanlı zamanlarından izler taşıyan tepeden tüm Beypazarı’nın manzarasını panoramik olarak izleyebilirsiniz.
Beypazarı’na yaklaşık 5 kilometre mesafede yer alan Kelebekler Vadisi de, zengin doğal ortamı ve ekolojik koşulları ile öne çıkıyor. Bu alanda pek çok kelebek türü yaşıyor. Beypazarı’nın doğal güzellikleri arasında dikkat çeken yerlerden biri de ilçeye yaklaşık 15 kilometre mesafede yer alan Tekke Dağı Tabiat Parkı.
UNUTULUP YOK OLAN EL SANATLARI DÜKKANLARI
Beypazarı’ndaki pek çok tarihi konak Alaaddin Sokak’ta yer alıyor. Bu sokakta, restore edilmiş ve restoran, pansiyon gibi çeşitli şekillerde hizmet veren yerlere dönüşmüş konaklar görülebiliyor. Ayrıca Alaattin Sokak, yöresel ürünlerin satıldığı popüler bir nokta olarak da öne çıkıyor.
Unutulup yok olmaya yüz tutmuş el sanatlarını canlı tutmayı hedefleyen İmaret Meydanı ve El Sanatları Meslekleri Dükkanları da, Beypazarı’nda gezilecek yerler arasında oldukça popüler. İmaret Meydanı’nda yer alan; demircilik, bakırcılık, gümüşçülük, kunduracılık, semercilik, dokumacılık, kalaycılık, yorgancılık ve bindallı işlemeciliği gibi el sanatlarına dayalı mesleklerin tanıtıldığı dükkanlarda ürün satışı da yapılıyor.
BEYPAZARI’NIN TARİHİ YAŞAYAN MÜZE DE
Beypazarı’nda, restore edilmiş eski bir okul binasında hizmete açılan Beypazarı Kent Tarihi Müzesi, Beypazarı’nın tarihini ve kültürünü yansıtan eserlere ev sahipliği yapıyor. Müzede çeşitli maketler, belgeler ve videolar ile eski çağlardan bugüne Beypazarı’nın tarihini anlatılıyor. Yakın tarihe ışık tutan belgeler, yöresel giysiler ve nalbant, ayakkabıcı, semerci, berber gibi meslek odalarının en iyi temsilcilerinin canlandırıldığı alanlar da müzenin dikkat çeken bölümlerini oluşturuyor.
Yaşayan Müze de geçmişten gelen zengin kültürü ziyaretçilere sunuyor. Sürdürülebilir ekoturizm kapsamında olan bu müze, Beypazarı’nda gezilecek yerler arasında dikkat çekiyor.
Yaşayan köyde, tarım ve hayvancılığın geleneksel yöntemler ile yapılması ve müze restoranında doğal ürünlerin servis edilmesi de hedefleniyor.