Gürer, Tüm Emekliler Derneği Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Ziyarette Genel Başkan Satılmış Çalışkan’ın yanı sıra Mali Sekreter Ali Selçuk, Eğitim Sekreteri Kamil Künalıoğlu, Teşkilat Sorumlusu Neriman Gençoğlu ve Genel Sekreter Mustafa Yılmaz da yer aldı. Gürer, ziyaretinde, “Ülkemizde ekonomik krizden en çok etkilenen kesim emeklilerimizdir. 16 milyona yakın emeklinin tamamı geçim sıkıntısı çekiyor. Gerek memur gerek işçi emeklilerinin mutlak suretle ücretlerinin iyileştirilmesi, intibak düzenlemesinin yapılması, ilaç katkı payının kaldırılması ve sosyal anlamda da destek sağlanması bir ihtiyaçtır.” dedi. Gürer, emeklilerin haklı taleplerini duyurmak ve çözüm önerilerini paylaşmak amacıyla dernekle bir araya geldiklerini vurguladı ve emekli sorunları için kanun teklifleri, Meclis araştırması, soru önergeleri verdiğini anlattı. Tüm memur ve işçi emeklilerin hak ettiği ücret ve yaşam standartlarının yükseltilmesi mücadelesinde yanlarında olduğunu belirtti.
GÜRER: 2008 DÜZENLEMESİ EMEKLİ MAAŞLARINI DÜŞÜRDÜ
Emekli maaşlarının düşmesine neden olan düzenlemeleri eleştiren Gürer, “2008 yılında emeklilerde katsayı hesaplaması genelde yüzde 70’ten yüzde 40’a çekilmeseydi, bugün emekliler en az asgari ücret tutarında maaş alacaklardı. Bu düzenleme, emekli maaşlarını önemli ölçüde düşürdü. AK Parti iktidarları döneminde emekli büyük hak kayıplarına uğradı”’ şeklinde konuştu.
Başkan Çalışkan da 4447 ve 5510 sayılı yasaların emeklilerin maaşlarını nasıl etkilediğini şu sözlerle açıkladı: “4447 sayılı yasa ile 9000 gün primin karşılığı yüzde 65’e, 5000 günün karşılığı ise yüzde 35’e çekildi. 5510 sayılı yasa ile 9000 gün prim ödeyen bir emeklinin yüzde 50’ye, 5000 gün prim ödeyenin ise yüzde 28’e indirildi.”
GÜRER: ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA HİÇBİR EMEKLİ MAAŞI KALMAMALI
Emeklilerin bayram ikramiyelerinin artırılması gerektiğini belirten Gürer, “Yaşamlarının en güzel yıllarını çalışarak geçiren emekliler, "Emekli olunca biraz rahat ederiz." diyorlar. Ancak emekli olduklarında aldıkları maaş yaşamlarını idame ettirmelerine yetmiyor. Şu anda asgari ücretin altında hiçbir emekli maaşı kalmamalıdır. Bayram ikramiyesi de asgari ücret düzeyinde olmalıdır. Önümüzdeki Kurban Bayramı’nda emeklilerin aldığı maaşla kurban kesmesi mümkün değildir.” dedi.
Çalışkan ise bayram ikramiyelerinin yıllar içinde değer kaybettiğine dikkat çekerek, “2018 yılında emeklilere verilen bayram ikramiyesi, o dönemde bin lira ile bir küçükbaş hayvan almayı mümkün kılıyordu. Bugün ise ne kurbanlık küçükbaş hayvan ne de kurbanın bir bacağı alınabiliyor. Emekliler, kurban etine muhtaç duruma düşürülmüştür.” ifadelerini kullandı.
Emeklilerin taleplerinin siyasi iktidar tarafından dikkate alınması gerektiğini belirten Gürer, “Emekli derneklerimiz mücadele ediyor, emeklilerimiz talepte bulunuyor. Siyasi iktidarın, emeklilerin içine düştüğü bu durumu görmesi gerekiyor. Mutlak suretle seyyanen zam yapılmalı ve emeklilerin en düşük ücreti asgari ücret seviyesinde olmalıdır. Emekliler, bir ülkenin güvencesidir. Hem birikimleri hem deneyimleri hem verdikleri emek hem de ödedikleri primler karşılığında iyi bir yaşamı hak ediyorlar.” diye konuştu.
ÇALIŞKAN: EMEKLİLERİN YÜZDE 80’İ AÇLIK SINIRININ ALTINDA
Çalışkan ise emeklilerin yaşadığı ekonomik zorlukları detaylandırdı. Çalışkan, “Şu anda emeklilerin yüzde 80’i açlık sınırının altında. 2000 öncesi emeklilerin tamamı açlık sınırının altında. Seyyanen artı 10 bin lira verilmesi emekliler için şart olmuştur. Senelerdir emeklilere refah payı verilmedi. Bu da emeklilerin maaşlarının bu kadar erimesine sebep oldu.” ifadelerini kullandı.
Mevcut düzenlemelerdeki adaletsizliklere de dikkat çeken Çalışkan, “Bugün 2000 öncesinin tavan emeklisi, yani en yüksekten prim ödeyen ve 25 yıl prim ödemiş bir emeklinin aldığı maaş 20 bin liradır ve asgari ücretin altındadır. Taban maaş olarak tanımlanan desteklenmiş maaş ise 14 bin 690 liradır. Emeklinin 3600 gün prim ödeyen ile 7000 gün prim ödeyeninin aynı maaşı alması adaletsizlik yaratmaktadır.” dedi.
Çalışkan, “Bugün birileri, emeklilere sadaka veya fitre verilebilir diye açıklamalarda bulundu. Bu durum emekliler için son derece utanç vericidir. Bu açıklamaları duyduğumuzda bazı arkadaşlarımızın gözyaşlarını tutamadığını gördük” diye konuştu.
GÜRER: TÜM MEMUR VE İŞÇİ EMEKLİLERİNE SEYYANEN ZAM YAPILMALI"
Gürer emeklilerin farklı sendika ve dernek örgütlenmeleri olduğunu fırsat buldukça ayrı ayrı ziyaret ettiğini, dertlerin sorunların ortak olduğunu belirterek, "Tüm memur ve işçi emeklilerine Seyyanen zam mutlaka yapılmalı, açlık sınırı altında emekli maaşı kalmamalı, intibak düzenlemesi sağlanarak katsayı hesaplama oranı yükseltilmeli ve emekli ilaç katkı payı kaldırılmalı ,ekonomik krizin etkisi ile artan kiralar nedeniyle kiracı olan emeklinin kira yardımı alması da sağlanmalıdır. Tüm bu konularda kanun teklifimiz vardır. Ayrıca Emeklilikte kademeli geçiş düzenlemesi de sağlanmalıdır. Ülkemizde emekli olmakta, emekli yaşamakta zorlaştırılmıştır. Emekliler bu haksızlıkları hak etmiyorlar." dedi.