Sarnıçların en az yılda iki kez boşaltılarak iyice temizlenmesi gerekir. Litresine 10 miligram klor veya 100 miligram permanganat eklenen sularla iyice temizlenir. Daha sonra sarnıç bol su ile durulanır.
Sarnıç iç duvarının sızdırmaz, kolay temizlenebilir özellikte materyalden söz gelimi fayans, paslanmaz çelik gibi materyalden yapılmalıdır.
Sarnıç dibinde mantar üremesi oluyorsa sistemin temizliği yeniden gözden geçirilmelidir. Herhangi bir nedenle sarnıca istenilmeyen hayvan girmiş orada ölerek kalmışsa ya da suyun akış doğrultusunda hayvan ölüsü bulunuyorsa sarnıcın iyice temizlenerek dezenfekte edilmelidir.
Çok koku yapan sarnıçlar teknik elemanlarca gözden geçirilmelidir. Çocukların oyun yonarken saklanmamaları ve içine girmemeleri ya da herhangi bir nedenle sarkmamaları için gerekli koruyucu mekanizma ve kilit sistemi bulunmalıdır. Sarnıç ev içerisinde yapılmışsa bulaşık ve çamaşır akıntı sularının sızmaması için gereken önlemler alınmalıdır. Deterjanla yıkanan sarnıçlarda deterjan kalıntısı olması engellemelidir. Gerekirse basınçlı su ile yıkanmasını sağlayacak düzenek kurulmalıdır.
Sarnıçlar için önerilen yöntemler evlerdeki su depoları için de geçerlidir. Birçok tatil yöresinde motorlu araçlarla şebekeden suyu çekerek depolayan sistemler bulunmaktadır. Bu durumda suyun biriktirildiği kabın sarnıçtaki gibi paslanmaz materyalden yapılması, temizliği ve korunmasıyla ilgili her türlü önlemin alınmalıdır.
Havadaki nem ve yeraltı sızıntı tünelleri
Eski çağlarda özellikle kurak bölgelerde havada bulunan su buharı da (nem) doğrudan su kaynağı olarak kullanılırdı. Kehrizler yer altı ve havadaki nemi toplamaya yönelik sistemlerdi. Ülkemizde de Güneydoğu ve Doğu Anadolu'nun bazı bölgelerinde toprağın beş metre derinine kadar inen kenkan denen tünel kazıcılar yeryüzüne paralel tüneller kazar, aralıklı bacalarla bu kanaları değişik yerlerden yeryüzüne bağlarlardı. Kenkanlar kehrizlerin bakım ve onarımlarını da yaparlardı. Bu kanallar kilometrelerce uzunlukta olur ve bir kuyu ile sonlanırdı. Günümüzde Kilis çevresinde bu tip yer altı tünelleri bulunur.
Eski uygarlıklar döneminde de bilinen ve kullanılan bu yöntemde havanın içindeki su buharı yeraltı tüneline doğru ilerlerlerken soğuyan havaya bağlı olarak yoğunlaşır damlalar halinde tünelde birikirdi. Kimilerine yeraltından sızma sular da eklenirdi.