Zigana doğasının endemik bitkilerinin sergilendiği Zigana Dağı’nın Hazineleri adlı sergi 16 Nisan’da Başkent’te Metro Müze Salonu’nda açılacak. Sergiye İlişkin Başkent’in sorularını yanıtlayan Zigana Doğa Okul Başkanı Savaş Aydın, “Zigana coğrafyası korunmaya ve kollanmaya muhtaçtır, unutmayalım’ diyoruz. Zigana Doğa okulu Türkiye’nin ilk ekolojik okur yazarlık okulu olma özelliğine sahip olmasının yanı sıra 2013 yılında Gümüşhane İli Zigana Köyü’nde açmış olduğu “Zigana Herbaryum Bitki Müzesi” ile de Türkiye’nin ilk bitki müzesine sahip olan sivil toplum kuruluşu olma özelliğine sahiptir. Bu sergimizle bitki müzemizi çeşitli nedenlerle ziyaret edemeyen doğaseverlerimiz için müzemizi Ankara’ya geçici bir süre taşımış olduk. Sergi, 16 Nisan 2025 Çarşamba günü başlayıp, 19 Nisan Cumartesi günü akşama kadar devam edecek.” dedi.

Zigana Doğa Okulu nedir öğrenebilir miyiz?

Zigana Doğa Okulu(ZDO), Zigana coğrafyasındaki biyolojik çeşitliliğin, doğal ve kültürel mirasın  korunması ve geleceğe aktarılması için çalışmalar yapan, doğa dilinin öğretilmesi için “Ekolojik Okuryazarlık Eğitimleri” ve benzeri faaliyetlerini yürütmenin yanında, soyut ve somut kültürel mirasın yaşatılması için Lames Bilim Kültür ve Sanat şenliği düzenleyen, böylece yöreye özgü dönüşüm süreçleri  bu coğrafyanın  sürdürülebilir turizm kapsamında değerlendirilebilmesi için sempozyumlar, paneller, çalıştaylar, vebinarlar gibi  akademik tabanlı çalışmaları yaparak öneriler ortaya koymaya çalışan  ticari amaç gütmeyen tamamen gönüllülerin oluşturduğu örnek  bir sivil toplum kuruluşudur. Bu kuruluş ise “Zigana coğrafyası korunmaya ve kollanmaya muhtaçtır. Unutmayalım” mottosuyla yola çıktı ve bu mottoyla yoluna devam edecek.

Zigana Doğa Okulu’nun özelliği nedir?

Zigana Doğa okulu Türkiye’nin ilk ekolojik okul yazarlık okulu olma özelliğine sahip olması yanı sıra  2013 yılında Gümüşhane ili Zigana Köyü’nde açmış olduğu Zigana Herbaryum Bitki Müzesi ile de Türkiye’nin ilk bitki müzesine sahip olan sivil toplum kuruluşu olma özelliğine sahiptir.

Serginin Ankara’da olma nedenine ilişkin neler söylersiniz?

Bu sergimizle bitki müzemizi çeşitli nedenlerle ziyaret edemeyen doğaseverlerimiz için müzemizi  Ankara’ya geçici bir süre taşımış olduk. Sergimizin adını  ”Zigana Hazineleri Sergisi” olarak şeklinde lanse ediyoruz. 16 Nisan 2025 Çarşamba gününden başlayarak 19 Nisan Cumartesi günü akşama kadar devam edecek. Sergimizde Zigana Bitki Müzesi’nde bulunan bitkilerin malesef hepsini değil, sergi salonundaki fiziki şartların kısıtlı olması nedeniyle ancak bir kısmını sergileyebiliyoruz. Sergimizle birlikte, doğadaki ekolojik dengeye, biyoçeşitliliğe, karbon ayak izine ve iklim krizi  gibi başlıklarda yer alan çevre duyarlılıklarına dikkat çekmekle birlikte, çevre hakları üzerine yapılan hak temeli çalışmalara da yer vereceğiz, bu konudaki toplumsal bilinci artırmak istiyoruz.

FARKINDALIK YARATACAK BİR SERGİ

Serginin bir farkındalık yaratacağını belirtiyorsunuz buna ilişkin neler söylersiniz?

Sergimizde bitkilerin kuru halleriyle birlikte, bitkilerin doğal ortamdaki fotoğrafları ayrıca bitki müzemizin kurucularından olan biyolog Mehtap Öztekin’in hazırladığı akademik bilgi notları ve yine “Türkiye’nin Endemik Bitkileri” kitabının yazarı  Hasan Torlak’ın hazırlamış olduğu bitkilerin  halk arasındaki kullanım şekillerini içeren bilgi kartlarıyla birlikte doğa severlere sunuyoruz. Ayrıca Prof. Dr. Salih Terzioğlu’nun kendi kurşun kalem çizimleri de sergimizde olacak. Bu sergiyle birlikte, sergimizin açıldığı illerde  üniversitelerle yerel yönetimlerle yapacağımız işbirliği ile de farkındalık etkinlikleri yapacağız. Yaşadığımız habitatın korunmasına yönelik olarak, bioçeşitlilik, ekolojik denge, karbon ayak izi, iklim krizi gibi konularda da, doğa severleri bilgilendirmek, doğa bilincini artırmak üzere çevre bilinci üzerine kurulmuş olan çevre haklarını da içeren paneller düzenleyerek toplumsal bilgilendirmeleri yaparak, doğanın korunması konularında toplumsal bilinci artırmayı amaçlamaktayız. Sadece bununla da yetinmiyoruz bu sergimizi ülkemizdeki  büyük şehirlere ve doğduğum ile Gümüşhane‘ye taşıyarak sergileyeceğiz.

Doğanın korunmasına ilişkin çeşitli çalışmalar yaptığınızı biliyoruz bu konuyu detaylandırır mısınız?

Tanımlayamadığınız bir şeyi korumanız mümkün değildir. Koruyabilmeniz için envanterini çıkarmanız gerekiyor. ZDO bu konuda yapmış olduğumuz çalışmalarımız web sayfamızda  (Ziganadogaokulu.org) detaylı olarak  yer almaktadır. İnsanın en değerli hazinesi yaşadığı habitattır. Bu habitatın biyoçeşitliliği  önemlidir. Doğamızı ne kadar koruyabiliyorsak o kadar yaşama lüksümüz artmaktadır. Doğa güzelliklerinden bahsediyorsak, o güzellikleri de korumak zorundayız. Ekoturizmin gündem olduğu, iklim krizinin kapımıza dayandığı  dünyamızda sahip olduğumuz doğal hazinelerimizde korumak zorundayız. Tüm doğa severleri sergimize davet ediyoruz.

Kaynak: Başkent Gazetesi Zehra ŞAHİNDOKUYUCU