Çankaya İlçesi’ne bağlı Yakupabdal Mahallesi’nde iş yerleri mühürlenen 150’den fazla esnaf iş yapamaz durumda olduklarını ve eve ekmek götüremez durumda olduklarını ifade ederek yetkililerden çözüm beklediklerini ifade ettiler. Çankaya Belediyesi tarafından işyeri ruhsatları olmadığı gerekçesiyle işyerlerine mühür vurulan esnaf bir an önce bu soruna çözüm bulunması talebinde bulundu.

Elmadağ’ın eteklerinde bulunan Yakupabdal Mahallesi birçok işyerinin mühürlenerek kapatılması ile adeta terkedilmiş bir yeri andırıyor. Mahalle esnafının sorunlarını konuşmaya gittiğimizde yol boyunca kepengi kapalı mühürlü dükkanlarla karşılaştık.  Gördüğümüz manzara akıllarımıza pandemi dönrminde yaşadığımız kapanma sürecini anımsattı. Konuştuğumuz esnaflar hafta içi öğlen saatinde canlılığın olması gerekirken mühürlü ve kapalı dükkanlar nedeniyle boşaltılmış bir yer görüntüsü verdiğini ifade ettiler. Yakupabdal Mahallesi’nde 20 yıldan fazladır hizmet ettiklerini dile getiren esnaf dükkanlarının alelacele mühürlenmesi karşısında mağdur olduklarını ve Çankaya Belediyesi’ne bu soruna bir çözüm bulması için çağrıda bulundular.

YAKUPABDAL ESNAFI EVİNE EKMEK GÖTÜRMEK İSTİYOR

Bir süre önce de sorunlarını dile getirmek için eylem yapan Yakupabdal esnafı ile yaşanan sorun hakkında görüştük. İş yerleri mühürlenen Yakupabdal esnafı adına açıklamada bulunan Murat Çiçek, “Yakupabdal Mahallesi’nde bugün sanayi esnafı, emlakçılar, kasap, bakkal, elektrikçi olmak üzere yaklaşık 200 esnafın dükkanı mühürlendi ya da mühürlenmek üzere. Esnaf olarak bir anda çaresiz olarak sokakta kaldık. Bu da nereden baksanız 1500- 2000 civarında bir nüfusun evine aş götürememesi demek.  Kurban Bayramı önce gelip tebligat dağıttılar. Bayram sonrası da gelip 'ceza da yazabilir, mühürleyebilir' dediler. Bayramdan beş gün sonra da gelerek şikayet olduğu gerekçesiyle direkt mühür vurdular dükkanlarımıza” ifadelerini kullandı.

Murat Çiçek, sanayi esnafı olarak ellerinde müşterilerinin tamir edilmesi gereken araçları olduğunu ve müşterilerin araçlarını istediğini çaresiz kaldıklarını dile getirdi.

SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇANKAYA BELEDİYESİ’NE ÇAĞRIDA BULUNDULAR

Sorunlarının çözümü için kapı kapı dolaştıklarını ifade eden Çiçek, “Çankaya Belediye Başkanımızla görüşmek için üç kez Belediyeye gittik. Başkanımızla görüşemedik.  Başkan Yardımcısıyla görüştük. Bizi muhtara yönlendirdi. Belediye Meclis’inin aldığı kararı muhtar nasıl çözebilir. Çankaya Belediye Başkanımıza buradan çağrıda bulunuyoruz. Başkanımızın da bu sorun için çözüm aradığını biliyorum.

Bize biraz zaman tanısınlar. Biz buraya bir sanayi bölgesi kurulması için hızlı bir şekilde kooperatifimiz kuralım Bir şekilde bize bir yer gösterilsin ve sanayileşelim. Yerimiz belli olsun, bir lokma ekmeği biz de yiyelim. İnsanları aç bırakmayın. Biz çoluğumuz çocuğumuz açken  ne yapacağız? Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi ve Mamak Belediyesi birlikte Yakupabdal esnafının bu sorununu çözebilir ” diye konuştu.

Muhabir: A.Cevat Uğraş