Bugün tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de genetik biliminin ve DNA'nın önemine dikkat çekmek amacıyla Dünya DNA Günü kutlanıyor. Bu özel gün, 1953 yılında James Watson, Francis Crick, Maurice Wilkins ve Rosalind Franklin tarafından DNA'nın çift sarmallı yapısının keşfedilmesinin ve 2003 yılında İnsan Genom Projesi'nin tamamlanmasının anısına her yıl 25 Nisan'da kutlanıyor.
DNA, tüm canlı organizmaların genetik bilgisini taşıyan temel molekül olarak yaşamın anlaşılması ve açıklanmasında kritik bir role sahip. Hastalıkların teşhis ve tedavisi, adli tıp, biyoteknoloji ve tarım gibi pek çok alanda DNA araştırmaları çığır açmaya devam ediyor.
Üniversitelerden araştırma enstitülerine, bilim merkezlerinden okullara kadar çeşitli kurum ve kuruluşlar, Dünya DNA Günü kapsamında etkinlikler düzenleyerek genetik bilimine olan ilgiyi artırmayı ve toplumun bu konudaki farkındalığını yükseltmeyi amaçlıyor. Konferanslar, seminerler, atölye çalışmaları ve çeşitli bilgilendirme faaliyetleri ile DNA'nın gizemli dünyası ve bilimsel gelişmeler kamuoyu ile paylaşılıyor.
Bu yılki kutlamalarda, genetik teknolojilerindeki son gelişmeler, kişiselleştirilmiş tıp uygulamaları ve genetik hastalıkların önlenmesi gibi konuların öne çıkması bekleniyor. Ayrıca, genç nesillerin bilime olan ilgisini teşvik etmek amacıyla eğitici ve eğlenceli etkinlikler de düzenleniyor.
Dünya DNA Günü, genetik biliminin insanlık için taşıdığı önemi bir kez daha hatırlatırken, bu alandaki bilim insanlarının özverili çalışmalarını takdir etmek için de önemli bir fırsat sunuyor.
ÖĞRENCİLERDEN DNA DENEYİ
Ankara Pursaklar Fen Lisesi öğrencileri Biyoloji Zümresi tarafından da DNA günüyle ilgili çalışmalar yapıldı. Çilek, kivi gibi meyvelerden DNA izolasyonu deneyi gerçeklestiren öğrenciler mikroskopta DNA ve kromozom inceledi yaptı.