Neredeyse bir yılı tamamlamak üzereyiz pandemili yaşamda… Çoğunlukla iç açıcı olmayan birçok şey… Sağlık baş problemimiz olmakla birlikte, ona paralel giden ekonomideki sıkıntılar… Cımbızla çıkartıyoruz iyi diye ifade edilebilecekleri… İşte onlardan bir tanesi…

Bir dernek… Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği… Ticarette umut olma çabasında… 2021'in ikinci yarısında iki ülke sektör temsilcilerini, iş adamlarını Türkiye'de buluşturacak… 200 milyar dolarlık tıbbi aromatik bitkiler pazarı hedefte… Dernek Başkanı İhsan Beşer, Türkiye'nin treni kaçırmaması gerektiğinin altını çiziyor…

Türkiye coğrafyasında flora olarak tıbbi aromatik bitkilerde çok zengin bir endemik yapı olduğuna dikkat çekiyor Beşer… 2010 yılında 50 milyar dolar olan tıbbi aromatik bitkiler pazarının, 2019 yılına gelindiğinde kozmetik ile birlikte 200 milyar doları aştığına işaret ediyor. Türkiye'nin sorununun ise ekmemek ve de satmamak olduğunu anlatıyor İhsan Beşer ve tıbbi aromatik bitkilerin Çin bağlantısını şöyle aktarıyor Beşer:

'Çin, burada en büyük üretici durumunda ama Türkiye ve İran da tıbbi aromatik bitkilerde önemli merkezler. Bizde her şey yetişiyor olmasına karşın satamıyoruz… Bu yüzden de ekim yapılmıyor. Çin önemli bir üretici ama bir o kadar da önemli bir tüketici. Türkiye dünyada en fazla defne üreticisi, Çin de bunu en çok tüketen ülkelerden birisi. Sadece Çin değil Asya pazarında defne ile ilgili bir tüketim var. Gül suyu, gül yağı gibi çok önemli katma değerli ürünlerimiz var. Buradan yola çıkarak 200 milyar dolar olan tıbbi aromatik bitkiler pazarında neler yapabileceğimizi, Çin pazarında doğrudan nasıl olabileceğimize ilişkin değerli çalışmalar yaptık. Sadece bitkilerde değil aromatik yağlar, daha çok katma değer elde edilen yağlar noktasında da Çin pazarına doğrudan ulaştık.'

2021 Ağustos ayından itibaren Türkiye-Çin ilişkilerinin başlamasının 50'nci yılı olduğuna işaret eden Beşer, bu vesile '1 Kuşak 1 Yol Üzerinde Lokomotif Sektörler ve Yeni Pazarlar' başlıklı bir organizasyon gerçekleştireceklerini söylüyor.

Antalya'da düzenlenecek olan toplantıya Çin'den Türkiye'ye kadar olan bütün ülkeler ile birlikte Rusya, Tayland, Ukrayna'dan alım heyetlerinin davetli olduğunu aktaran Beşer, 5 gün sürecek programda, Çin'den bakanlar ve 100 kadar iş adamı ile birlikte farklı ülkelerden de alım heyetleri bulunacağını ifade ediyor… 200 firmanın stand açacağı organizasyon kapsamında firmaların B2B görüşmeler, toplantı sonrası işletme ziyaretleri de gerçekleştirme olanağı bulacağına değinen Beşer, bir de sonuç bildirgesi hazırlayıp kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtiyor…

Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği… İşin bir ucundan tutmuş, bir sivil toplum kuruluşu olarak… Gücünün yettiğince… Tarım için, üretici için, KOBİ için, tüketici için… Kalkınma için, ekonomi için… Daha fazla ihracat için… En gerçek sorunlara çözüm üretmek için…

Tam da pandemide hatta her zaman olması gerektiği gibi…