Özel Haber

PİLDER: “Başkent, batarya teknolojisinde merkez olmalı”

Pil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (PİLDER) Başkanı Kadem Usta, Ankara’nın batarya teknoloji merkezi olmasını istediklerini söyledi. PİLDER yöneticileri Kadem Usta, Saim Hacıağaoğlu, Emin Mert Uygun ve Genel Sekreter Akın Ursavaş, 25-26 Eylül tarihlerinde Gebze Bilişim Vadisi’nde yapılacak Batarya Teknolojileri Zirvesi öncesi bir grup gazeteciyle bir araya geldi.

Dernek Başkanı Usta, bu yıl ikincisini düzenleyecekleri zirve kapsamında pil ve batarya teknolojileri alanında Türkiye’den ve uluslararası arenadan 32 uzman konuşmacının Türkiye dahil 12 ülkeden ve tamamı sektörün kalbinden gelen yaklaşık 750 katılımcı ile bir araya geleceğini kaydetti. Zirvede hammadde süreçlerinden hücre üretim tekniklerine, sıra dışı pil uygulamalarından sürdürülebilir atık stratejilerine kadar pil ekosisteminin her aşamasının masaya yatırılacağını söyledi.

Zirveden çıkacak en önemli mesajın, dünya genelinde halihazırda 2,6 TWh (terawaat) enerji birimi seviyesinde bulunan ve 2030'a gelindiğinde, tam 3,5 kat artarak 9 TWh'a ulaşması beklenen batarya üretim kapasitesinde Türkiye’nin oynayabileceği rol ve bu alanda atılması gereken adımlar açısından belirleyici olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin zirvenin ‘Stratejik Partnerliği’ni üstlendiğini hatırlatan Usta, ‘enerjide oyun değiştiren’ olarak nitelenen depolama teknolojilerinin ülkemize azami faydayı sağlayacak gerçekçi bir bakış açısıyla ve tüm hatlarıyla konuşulmasını hedefledikleri vurguladı.

ANKARA ÜRETİM ÜSSÜ OLMALI

Konuşmasında 2022 yılında 573 milyon doların üzerinde olan lityum-iyon pil ve batarya ithalatının, 2023 yılında önemli bir artışla 1,06 milyar USD'a yükseldiğini hatırlatan Kadem Usta şöyle devam etti:

“Batarya teknolojileri, dünyadaki sürdürülebilir enerji geçişinin kritik bir parçası haline geldi. Pil ve batarya endüstrisi, son derece dinamik bir sektör olarak hızla büyüyor. Ülkemizdeki artan talebin yanı sıra G7 ülkelerinin 2030 yılına kadar ulaşmayı hedeflediği 1.500 GW'lık yeni küresel enerji depolama hedefi de sektörümüz için önemli bir fırsat sunuyor. Bu alanda küresel pazarda daha etkin bir konuma gelerek ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayabiliriz, bu yüzden de batarya ve pil teknolojilerinde Ankara’nın üretim üssü olma vizyonuyla hareket ediyoruz.” 

“2030’DA 80 GWH SAAT ÜRETİM KAPASİTESİNİ AŞACAĞIZ”

Türkiye’deki batarya üretim ekosisteminde önemli gelişmeler gözlemlediklerini kaydeden Başkan Kadem Usta, “2 hücre üretim tesisi halihazırda aktif bir şekilde faaliyet gösteriyor. Yatırım aşamasında olan gigawatt saat üzeri kapasiteli 4 yeni tesis ile bu sayı daha da artacak. Ülkemizin 2030 yılına kadar 80 GWh üretim kapasitesini aşacağını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

YABANCI ORTAKLIKLAR BAŞLADI

Sektörde 6 kadar firmanın yabancı firmalarla teknolojik ortaklıklar yaptığını da hatırlatan Usta, bu firmaları sıralarken; Maxxen-Hithium ile, Aksa Jeneratör-Eve ile, Alarko-Gotion ile, Reap battery-Great Power ile ve Yiğit Akü-Ganfeng LiEnergy firmaları ile Türkiye’de batarya sektöründe yatırım ortaklıkları kurduğunu kaydetti.