Getirilen yeni düzenlemeye sigara üreticisi sektör temsilcilerinden destek geldi. Bu kapsamda www.baskentgazete.com.tr’ye “AB ortalaması ile kıyaslandığında ülkemizdeki hala oldukça yüksek seviyede uygulanan nispi vergi seviyesi dikkat çekmektedir. Bu alanda atılacak ilave adımlar orta-uzun vadeli enflasyon mücadelesini destekleyecektir” değerlendirmesi yapıldı. Sektör temsilcileri şunları vurguladı:

“Yapılan değişiklik ile sigara vergi sistemindeki enflasyonu olumsuz etkileyen mali çarpan 5,2’den 4,4’e düşmüştür. Yani, artık 1 TL’lik bir maliyet artışı sigaraların perakende satış fiyatına 5,2 TL yerine 4,4 TL olarak yansıyacaktır.

Sigara vergi sisteminde yapılan son düzenleme para politikaları ve mali politikaların uyumu çerçevesinde, enflasyonla mücadele kapsamında hayata geçirilen olumlu bir adımdır. Sigara vergi sisteminde sene başından bu yana yapılan düzenlemeler sonucu devletin vergi gelirlerinde artış görülürken, sigara vergi sisteminin enflasyonist etkisi sınırlandırılmıştır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre sene başında sigara vergisine ilişkin hayata geçirilen düzenlemeyi takiben, 2024’ün 7 ayında tütün mamullerinden elde edilen ÖTV tahsilat değerlerinde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplamda yüzde 87’lik bir artış görülmektedir. Bu da fiyata bağlı vergi unsurunun toplam vergi yükü içerisindeki ağırlığının azaltıldığı düzenlemelerin vergi kaybı oluşturmadığı ve dünya normlarına uygun olduğu yönünde önemli bir göstergedir.

Son düzenleme ile ülkemizde sigaralara uygulanan vergi sisteminin öngörülebilirliği artırılmış, vergi yapısı da gelişmiş ülke örneklerine bir adım daha yakınlaşmıştır. Bu düzenleme sayesinde mali çarpanın düşmesiyle önümüzdeki dönemde sigara fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlı kalması beklenmektedir. Nitekim, Ocak ayındaki düzenleme sonrası TCMB 2024 I. Enflasyon Raporu’nda bu düzenlemenin enflasyonu baskılayıcı etkisine şöyle değinilmiştir: “Yeni vergi yapısıyla ilerleyen dönemlerde de daha düşük oranlı perakende fiyat artışı yeterli olacak, enflasyonist baskı daha sınırlı kalacaktır.”

“Mali çarpanda ilave iyileştirme ihtiyacı devam ediyor”

Sigara vergilendirmesinde de atılan olumlu adımlara rağmen mevcut durum hala ideal vergi yapısından oldukça uzaktadır. Son değişiklik sonrasında ülkemizde sigaralara uygulanan fiyata bağlı nispi vergi yüzde 53,5 ve mali çarpan 4,4 seviyesinde iken, TCMB’nin de işaret ettiği AB ülkelerinde ortalama yüzde 27 nispi vergi uygulanmaktadır, mali çarpan ise 2’dir. AB ortalaması ile kıyaslandığında ülkemizdeki hala oldukça yüksek seviyede uygulanan nispi vergi seviyesi dikkat çekmektedir. Bu alanda atılacak ilave adımlar orta-uzun vadeli enflasyon mücadelesini destekleyecektir.”

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU