Özel Haber

Ortadoğu’daki ateş borsaya düştü

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının boyutu dün itibariyle Lübnan’a yönelik kara harekatına dönüştü.

Küresel ekonomik krizin çıkış yolu yeniden emperyal saldırılar olunca, uzun süredir Ortadoğu’daki savaşa çekilmek istenen İran’ın da İsrail’e yönelik füzeleri ile kısmen de olsa artık savaş Türkiye’nin sınırlarına dayandığı görülüyor.

Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün TBMM’nin 28’inci dönem 3’üncü Yasama Yılı açılış konuşmasında, İsrail yönetimini hedef aldı ve "İsrail saldırganlığı Türkiye’yi de içine almaktadır" sözleri dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı, İsrail'in bölge ülkelerini 'kendi ateşine çekmek için' her türlü provokasyonu denediğini savunurken, "Vadedilmiş topraklar hezeyanıyla hareket eden İsrail yönetiminin, tamamen dini bir fanatizm ile Filistin ve Lübnan’dan sonra gözünü dikeceği yer, açık söylüyorum, bizim vatan topraklarımız olacaktır" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Şu anda bütün hesap bunun üzerinedir" şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı, bu bağlamda Lübnan sınırı ile Türkiye topraklarının araç mesafesi yakınlığını örnek gösterdi.

Tüm bu yaşananlar ardından dün borsa günü yüzde 3.25 düşüşle, 9,351.22 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 9,238.71, en yüksek 9,680.84 puanı gören BİST 100 endeksi, dünkü kapanışının (314.56) puan altına indi. Endeksin dolar bazında değeri ise 273.54 dolar seviyesinde bulunuyor.

Ortalık yangın yerine dönme riski taşırken, borsada aracı kurumlar ve portföy yönetim şirketlerinin yönettikleri portföy büyüklükleri ile aracı kuruluşların ekonomik durumlarını Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yayımladı.

Sermaye Piyasası Kurulu verilerine göre, 2024 yılı Ağustos ayı itibariyle Türkiye‘de 67 portföy yönetim şirketlerinin yönettikleri portföy büyüklüğü 4 trilyon 682 milyar 413 milyon 216 bin lirayı buluyor. Bu tutarın döviz karşılığı 145 milyar 236 milyon doları buluyor. Söz konusu bu 67 portföy şirketinin ödenmiş sermayelerin tutarı ise 3 milyar 32 milyon 408 bin liraya ulaşıyor.

Aracı kuruluş dağılımı incelendiğinde ise Türkiye genelinde 72 merkezde 358 şubede 154 irtibat bürosu halinde faaliyet gösteriyorlar. 90.1 milyar lira öz sermayeye sahip olan aracı kuruluşların, ödenmiş sermaye tutarları 6.9 milyar lirayı bulurken, sermaye yeterliliği 78.5 milyar liraya ulaşıyor. Aracı kuruluşların 2024 mayıs ayı itibariyle olan toplam borçları 126.5 milyar lira olurken, son 3 aylık faaliyet giderleri ise 8.8 milyar liraya çıktı.

Aracı kuruluşların yaptıkları faaliyetler karşılığı risk karşılığı ayırdıkları miktar ise 19.2 milyar lira. Bu şirketleri toplam borçluluk oranları ise yüzde 161 seviyesinde.

Fotoğraf: AA