Lipödem, bacaklarda bazen ise kollarda; ama genellikle vücudun alt bölümünü etkileyen ve anormal şekilde yağ birikmesine neden olan metabolizma ile bağlantılı bir hastalık. Lipödem çoğunlukla kalça bölgesini, bacakları ve baldırları içeriyor. Eller ve ayaklarda lipödem görülmemekte. Ortalama olarak kadınların yüzde 11’ini etkileyen lipödem, yağın kalça ve bacaklarda düzensiz dağılmasından dolayı görüntü bakımından rahatsız edici olabilmekte. Bunların yanında ağrı ve diğer sağlık problemlerine de neden olabiliyor. Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünden Prof. Dr. İlke Keser hastalık hakkında www.baskentgazete.com.tr Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Nursel Dilek Manavbaşı’nın sorularını yanıtladı.

 -Lipödemin toplumda görülme sıklığı nedir?

Her dokuz kadından birinde gözüküyor. Aslında çok yaygın bir sorun. Kadınlar ağırlıkta ancak erkeklerde de görünüyor. Kişinin belli yerlerinde bölgesel yağ birikimleri oluyor. Ama yağ dokusu biraz farklı çalışıyor. Ödeme neden oluyor bu defa başka sorunları da beraberinde getiriyor.

-Hastalığın nedeni nedir?

Hastalık genellikle hormonal değişikliklerin olduğu zamanlarda, hamilelikte ortaya çıkabiliyor. Ya da en çok menopoz döneminde. Yani hormonlarda değişiklik olduğunda vücudumuzun belli bölgelerinde bölgesel yağ birikimleri ortaya çıkabiliyor.

Nedeni tam olarak bilinmiyor ama genetik yatkınlık önemli.

Uzman hekimler; psikolog, hemşire, diyetisyen ve fizyoterapistlerden oluşan bir ekiple tedaviyi ele almaya çalışıyoruz. Genelde hastalar ya hiç tanı alamıyor ya da çok geç tanı alıyor.

-Neden?

Çoğunlukla obeziteyle karıştırılıyor. Lipödemi olan bireylere  kilo vermesi konusunda baskı yapılıyor ancak bireyler diyet ya da sporla hacim olarak küçülmekte zorluk yaşıyor. Başkalaşan yağ dokusu ödemin yumuşak dokuda tutulumuna neden oluyor. Lipödem tanısına ulaşılırken, multidisipliner ekibin görüşleri yardımcı oluyor. Tanı sonrası diğer kronik hastalıklara yönelik uzman hekimler tarafından değerlendirmeler ve öneriler yapıldıktan sonra lipödem tedavisinde altın standart bir yöntem olarak Kompleks Boşaltıcı Fizyoterapi mezuniyet sonrası bu konuda eğitim almış fizyoterapistler tarafından uygulanabiliyor.

Nasıl bir tedavi uygulanıyor?

Destek tedavileri oldukça önemli. En çok bilinen tedavisi bizim yaptığımız kompleks boşaltıcı fizyoterapi. Kompleks Boşaltıcı Fizyoterapi, lenf sisteminin anatomisine uygun olarak elle yapılan Manuel Lenf Drenajı, sonrasında cildin nemlendirilmesini sağlayan cilt bakımı, özel bir teknikle bandajlarla uygulanan kompresyon bandajı ve egzersizlerden oluşan bir tedavi yöntemidir.
En önemli bileşeni ise hasta eğitimidir. Ödemi artıran durumlar hakkında bilgi verilerek bireyin kendi yönetimi sağlanır.

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI