Gümüşhane'de bulunan Dipsiz Göl'ün başına gelenleri duymayan kalmamıştır herhalde.

Televizyonların haber bültenlerinde yer aldı.

Gazetelerde haberleri çıktı çarşaf çarşaf…

Neydi ''kara mizaha'' konu olacak haber?

Gümüşhane'de bulunan Dipsiz Gölde, ''define bulma'' hayaliyle gerçekleştirilen kazı çalışmaları, gölün kurumasına neden olmuştu.

Kaynağı ve akarı olmayan Buz Çağı'ndan kalma 12 bin yıllık krater göl kazı sonrası kurumuş, bulunduğu alan taş ve toprak yığınına dönüşmüştü.

Haber, bir özelliğimizi de yüzümüze vuruyor.

Kötü bir özelliğimizi;

Olmayanın peşinden koşarız da olanın kıymetini bilmeyiz.

Arşivler bu gerçeğin örnekleriyle dolu.

Kıymeti bilinmeyen, ihmal sonucu yitirilen, ya da yitirilme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ne çok değer varmış bir kez daha hatırlayalım:

İşte geçmişten günümüze bazı örnekler:

Trabzon'da Tarihi Ruhban Okulu ve Kilise Çürümeye Terk Edildi. Trabzon Sürmene'de bulunan Ruhban Okulu ve kilisenin koruma altına alınması talebiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruldu.

- İzmir'deki Sümerbank Basma Fabrikası'na ait yıkılmış tesislerin yer aldığı Halkapınar'daki dev arazi, 4 yıldır kimin olacağı tartışmaları sürerken, madde bağımlıları ve hurdacıların meskeni haline geldi.

Milli servet kavramının İzmir'deki en belirgin örnekleri arasında yer alan tesis, özelleştirme ve satış dedikodularının gölgesinde kaderine terk edildi.

Çözülemeyen paylaşım krizi devam ederken, iyice çürüyen eski fabrika tesislerinden geriye sadece duvarları kaldı. Çöplüğe dönen ve moloz dökülen SİT alanları, ardı arkasına çıkan yangınlarla viraneye döndü. Son aylarda kaçak et kesiminin yapıldığı mezbaha haline gelen fabrika alanı, bu kez de koyun ve keçi otlatılan mera görüntüsüne büründü.

- İnegöl'ün Solhan ilçesinde 2012 yılında Doğrudan Faaliyet Destek Programı kapsamında Fırat Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilerek yapılan Hanımeli Köy Pazarındaki ahşap dükkanlar çürümeye terkedildi.

-Trabzon Of İlçesi'nin Cumapazarı ve Bölümlü mahalleri mevkiinde 2002 yılında restore edilen Tarihi Kiremitli Köprü kaderine terk edildi.

Örnekleri daha fazla uzatıp, moralleri bozmayalım.

Bozmayalım ama, Chuck Palahniuk'un ''hatayı'' yüze vuran, ünlü sözünü hatırlatmadan da geçmeyelim:

''İnsanlar sahip olduklarının değerini bir türlü bilmezler. Güllere koşarken ayaklarının altında ezilen papatyalardan habersizler.''

Bilerek, ya da bilmeyerek

Kim bilir ne çok papatya ezdik?