• Sizi tanıyabilir miyiz?

10 Mart 1972 İzmir doğumluyum. Tüm eğitim sürecimi İzmir'de tamamladım. 9 Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarım mezunuyum. Evliyim, eşim profesyonel futbol oyuncusu olup son 22 yıldır çeşitli spor kulüplerinde futbol antrenörlüğü yapmaktadır. Oğlum Ege 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Teknolojileri Bölümü'nde öğrenci. Kızım Zeynep ise 9 Eylül Üniversitesi Fransızca Öğretmenliği mezunudur. Tekstil sektöründe kısa bir süre çalıştıktan sonra hobi olarak driftwood art sanatı ile ilgilenmeye başladım. Yaklaşık olarak 10 yıldır bu sanatı icra ediyor ve son bir yıldır driftwood art eğitimi veriyorum.

'ORTAYA ÇIKAN ESERİN BAŞKA BİR BENZERİ YOK'

• Driftwood sanatı nedir? Bu sanata olan ilginiz nasıl gelişti?

Driftwood sanatının ne olduğunu kullandığım malzemeyi tanımak ile başlayabiliriz. Çalışmalarımda kullandığım lodos dallarının oluşumu uzun zaman alıyor. O yüzden ben bu malzemelere hazinelerim diyorum. Doğadan ağaçtan kopan dallar yağmur suyu ve nehirler ile denize ulaşıyor. Tuzlu deniz suyu ahşabı çürütüp temizliyor. Dalgalar ve fırtına ile uzunca bir süre yoğrulan bu dallar şekil alıyor. Ben fırtına ile deniz kıyısına vuran bu dalları toplayıp 3 boyutlu sanat eserleri yapıyorum. Yalnız bu dalları değil, çalışmalarımda kullandığım tüm malzemeleri doğadan topluyorum. Çiviler, vidalar, kurumuş deniz süngerleri çam kozalakları gibi malzemeler ile hayal gücümü birleştirerek ortaya çıkardığım çalışmalar geri dönüşüm sanatına bir örnektir. Dritfwood art sanatı marangozda kestirilen işlenmiş ahşap parçalar ile yapılmaz. Bu sanatın en büyük özelliği kullanılan malzemelerin tamamının doğadan toplana doğal malzemeler olmasıdır. O yüzden ortaya çıkan eserin başka bir benzeri yok. Sanırım bu sanata ilgi duymamın en büyük nedeni yaptığı çalışmaların her birinin farklı doğal kişiye özel ve bir benzerinin olamamasıdır. Gelişen teknoloji ile şehir hayatı ve stresi doğaya ve doğal olan her şeye özlemimi arttırdı ve zamanla beni bu sanata yöneltti. Ben hayallerimi boyalar ile tuval üzerine değil de doğanın bize sunduğu hazinelerle bu şekilde resmediyorum. Driftwood sanatı sonsuz hayal gücü ve kullanabileceğiniz malzeme çeşidi sunan bir geri dönüşüm sanatıdır. Doğa yürüyüşleri sırasında hatıra olarak topladığım malzemeler ile çalışmaya başladım, sonrasında arkadaş ve akrabalarımdan beğeni ve sipariş almaya başlayınca malzeme toplamak için yaptığım seyahatler arttı. Topladığım malzemeleri depolamak ve üretim için büyük bir alana ihtiyaç duydum ve son olarak bir yıl önce açtığım atölyemde hem eğitim veriyor hem de çalışmalarıma devam ediyorum.

'FARKINDALIK YARATABİLMEK EN BÜYÜK DİLEĞİM'

• Sizce geri dönüşüm konusunda ne kadar bilinçliyiz?

Driftwoodart bir geri dönüşüm sanatıdır. Dediğim gibi işlenmiş, yapı marketlerden alınmış ahşaplar ile yapılan süs eşyaları ile karıştırılmamalıdır. Bu sanat dalında kullanılan bütün malzemeler yoğun olarak deniz kıyısından olmakla beraber doğadan toplanmaktadır. Geri dönüşüme ve el emeğine ilginin arttığını gözlemliyorum ama bu konuda yeterince bilinçli oluğumuzu düşünmüyorum. Küreselleşme ile beraber iklim değişikliği, doğa kirliliği, tüketim hırsı dünyayı yaşanmaz bir hale getiriyor. Geri dönüşüm doğaya verilen zararı engellemiş olur. Enerji tasarrufu, hava kirliliği çevre kirliliği en aza indirir. Kaynakların tükenmesini en aza indirir ve ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlar. Bireysel olarak ambalaj atıklarını çöplere karıştırmadan geri dönüşüm kutularına atarak bir başlangıç yapabiliriz. Kullandığım malzemeleri toplamak için gittiğim doğa harikası koylarda gördüğüm atıklar beni dehşete düşürüyor. Bu sanat dalını tanıtıp, eğitimini vererek bu konuda bir farkındalık yaratabilmek en büyük dileğim.

'RÜZGAR VE FIRTINALARI TAKİP EDİYORUM'

• Bir atık ya da doğal malzemenin sanat eserine dönüşmesi için ne gerekiyor? Bitmiş bir tasarım hangi aşamalardan geçiyor?

Çalışmalarımın ortaya çıkma süreci heyecan verici aynı zamanda yorucu uğraş gerektiren kusursuz bir bütünlük oluşturabilmek için oldukça titiz çalışmak zorunda olduğum bir süreç. Lodos parçalarına güzel ülkemin sahillerinden, nehir yataklarında ormanlarından toplamakla başlıyorum çalışmalarıma… Rüzgar ve fırtınaları takip ediyorum. Bu malzemeleri her mevsim topluyorum ama daha çok kışın ya da baharda sezon için kumsallar temizlenmeden toplamaya çalışıyorum. Sonraki yapım aşaması temizleme, fırçalama, keserek şekil verme ve bir araya getirme kısmı oluyor. Sonrası tamamen hayal gücüme bağlı, bira araya gelen malzemeler bazen tepede tek başına bir ev ya da rengarenk evleri ve deniz feneri ile bir sahil kasabası olabiliyor. Ufak bir ayrıntı içime sinmeyince uygun malzemeyi bulmam aylarca sürebiliyor. Bazen de bulduğum parçalar o kadar uyumlu oluyor ki birkaç günde ortaya çıkan çalışmalarım da oluyor.

• Kullandığınız materyallerin 'karakterli' olmasına özellikle dikkat ettiğinizi söylüyorsunuz. Bu materyallerin 'karakterli' olması için ne gerekiyor?

Bulduğum malzemelerin ilginç kıvrımları, dokusunun nadir bulunan ağaçların dallarından kopmuş olması ve bazen budaklarının belirginliği ona karakter katıyor. Bu karakterli malzemeleri özelikle fırtınalar sonrası karaya vurması ile elde edebiliyorum. Ahşabın dokusunu şekil verilebilir oluşunu, kokusunu çok seviyorum. Atölyemde bir ahşap parçasını kestikten sonra ortaya çıkan koku benim için mistik bir koku. Bir tahta parçasını gördüğüm anda bana hayal kurdurabiliyorsa o benim için karakterlidir.

• Kişiye özgü tasarımlar yapıyor musunuz? Genelde ne tür tasarımlara ilgi var?

Özel sipariş istekleri çok olmak ile birlikte ben bu şekilde çalışmayı çok tercih etmiyorum. Tasarım tamamıyla bulduğum parçalara göre oluşuyor. Tasarım süreci malzemeyi bulduğum anda başlıyor ama o anda hayal ettiğim tasarım başka bir parçayla bir araya geldiğinde bambaşka bir esere de dönüşebiliyor. Her türlü tasarımıma ilgi büyük ama işlevsel çalışmalarım daha çok ilgi görüyor. Yaptığım esere eklediğim birkaç kanca anahtarlık olarak kullanabileceğiniz işlevsel bir esere dönüşebiliyor son zamanlar da notluk olarak yaptığım minik ev çalışmalarım oldukça ilgi görüyor.

• Bu sanatı icra etme isteyen kişi sayısı nasıl artırılabilir?

Bu sanatı icra etmek isteyen kişi sayısı tabi tanıtım eğitim workshoplar katıldığım festivaller ve sergiler ile arttırılabilir. Ben özellikle atölyemde drfitwodart eğitim veriyor, sosyal medyada tanıtımımı yaparak insanları bu sanat ile tanıştırmaya çalışıyorum. Geri dönüşümün önemini vurgulayarak inşaları doğru ve yararlı bir sanat ile tanıştırmak ilgi çekici olabilir diye düşünüyorum.

'DOĞAYI HOR KULLANMAYA VE KATLETMEYE DEVAM EDİYORUZ'

• Günümüzde fabrikasyon üretime nazaran el yapımı olan ve doğal ürünlere doğru ilgi artıyor. Bu alanda faaliyet gösteren birisi olarak bu dönüşümü nasıl değerlendiriyorsunuz?

İklim krizi ve doğanın yok olması tehlikesi ile karşı karşıyayız. Doğa bize birçok hazine sunuyor ve birçoğumuz bunun farkında değiliz. Maalesef doğayı hor kullanmaya ve katletmeye devam ediyoruz. El yapımı ürünlere olan ilginin artması insanın önlenemez tüketim hırsına ve doğaya olan duyarlılığına çevre bilincine çok daha önem vermeye başladığının bir kanıtı bence. Globalleşme ile beraber kültürlerin, fikir ve ürünlerin uluslararası bütünleşmesi ve dünya geneline hızla yayılması farklı ve özele ulaşmayı kolaylaştırdı. Fabrikasyon ürünler, değeri olmayan ve birbirinin benzeri sıradan ürünlerdir. Şehir hayatı iş stresi ve günlük yaşam koşturması içinde insanlar doğaya ve doğal olan her şeye özlem duymaktadır. Bu birçok alanda olduğu gibi sanatta da doğal olana ve el emeğine yönelimi artırmıştır.

• Düzenlemiş olduğunuz sergiler var mı? Almış olduğunuz yorumlar nedir?

Mümkün olduğunca gelen sergi, festival, workshop davetlerine katılıyorum. Verdiğim driftwoodart eğitimine ilgi çok büyük. Almış olduğum yorumlar çok güzel ve teşvik edici. Bu sanatı öğrenmek isteyen sosyal medyada çok takipçim var. Verdiğim eğitim dışında onları mümkün olduğunca sosyal medya aracılığı ile bilgilendirmeye çalışıyorum. Eğitim günlüklerinde öğrencilerim ile yaptığımız doğa yürüyüşlerinde hem temiz havanın etkisi, hem doğanın temizlenmesine bulunduğumuz katkı ile sanatın benimsenmesi daha etkili olmaktadır.

• Geleceğe dönük hedefleriniz nedir?

Geleceğe dönük hedeflerim arasında şu anda bulunduğum konum ilk sırada idi. Eğitime yerleşik hayatta bir süre daha devam edip sonrasında karavan ile tüm sahilleri dolaşıp farklı yörelere ait topladığım lodos dalları ile çalışmalar yapmak, gittiğim birçok şehirde bu sanat dalını tanıtmak ve gezgin bir driftwodart sergisine sahip olmak projelerimden birkaçıdır.

Editör: Haber Merkezi