Ebru APALAK
Yenimahalle Kent Konseyi bugün Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın konuşmacı olduğu bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte Yenimahalleliler yerel yönetimlere katılımı ve kent konseylerinin işlevini ele aldı. Belediye’nin Sosyal Tesisleri’nde bulunan İkinci Bahar Kültür ve Dayanışma Merkezi’nde yapılan, “Kent Gündemi” başlıklı etkinlikte mahalle sakinleri de şikâyetçi oldukları uygulamaları aktardı.
Tezcan Karakuş Candan, Ankara’nın başkent oluşundan ve kentin planlı gelişiminden söz etti. Candan, Ankara’nın başkent olarak nasıl planlandığını şöyle ifade etti: “Konumuz kent olunca, Ankara olunca aslında sorunlar çok büyük. Çünkü Ankara 81 ilin bir ili değil. Ankara, Cumhuriyet’in başkenti dolayısıyla Ankara planlanırken de o Cumhuriyet ideolojisinin böyle nakış nakış işlendiği, her bir metrekaresinde Cumhuriyet kokusunu aldığınız bir kent olarak planlandı.”
Başkentin son 25 yılda “rant ve siyasal İslam kıskacında kaldığını” söyledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) eski Başkanı Melih Gökçek döneminde ayda 200 imar planının geçtiğini kaydetti. Ankara’nın bu dönemde özellikle 2006 yılından sonraki kentsel dönüşüm uygulamalarıyla bir taşra kasabasına dönüştüğünü öne sürdü.
ABB’nin Beşevler’e imar planı değişikliği ile yapmayı planladığı caminin 11 Eylül’de saat 17:00’daki Belediye Meclis toplantısında görüşüleceğini bildiren Başkan Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube’nin Meclis toplantısını takip edeceğini kaydetti.
MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBE BAŞKANI CANDAN: KENT KONSEYLERİ BİR BASKI GRUBU DEĞİL
Vatandaşların yerel yönetimlere katılmasını sağlayan kent konseylerinin ilk kurulduğu dönemde yönetimlere bağlı olduğunu hatırlatan Candan, “Kent konseylerinin biraz daha bağımsız olması gerekiyor” dedi. Konseylerin kendi kararlarını alarak baskı grubu hâline gelmesi gerektiğini belirten Candan, “Bugün kent konseyleri bir baskı grubu değil. Daha ılımlı ilişkiler içerisinde işi çözmeye çalışıyor. Sermayenin bütün yerel yönetimlerde eli kolu var. Yani karşımızda her yerde bir yapı çıkıyor.
Yenimahalle sakinleri ise ilçede ve başkentte rahatsız oldukları belediye politikalarını etkinlikte dile getirdi. Yaklaşan yere seçimler öncesinde Yenimahalleliler, belediyeciliği ve kent konseyleri aracılığıyla yerel idarelere baskı yapma yöntemlerini değerlendirdi. Sakinler, ilçedeki 50. Yıl Semt Polikliniği’nin kapatılmasını, ilçenin girişindeki ilkokulun yıkılmasını eleştirdi.