Emin Atik Sanatevi Nisan ayı boyunca emekli resim öğretmeni Hatice Soysal’ın sanat çalışmalarını ağırlıyor. Sanatçı Soysal’ın 20’inci kişisel sergisini içeren çalışmaları “Ağaçlara ses veren ressam” düşüncesi oluşturuyor sanatseverlerde.
www.baskentgazete.com.tr’ye çalışmalarını anlatan Soysal, Eskişehir’de ilk-orta ve lise eğitiminin ardından Samsun 19 Mayıs Üniveristesi Resim Bölümü’nden mezun olduğunu söylüyor.
Resim sanatına başlangıçta sulu boya ile başladığını, daha sonra akrilik tekniğini ilave ettiğini dile getiren sanatçı, Emin Antik Sanatevi’ndeki çalışmalarının da sulu boya ve akrilik tekniği ile yapıldığı kaydediyor.
KARI SULU BOYA İLE ÇİZMEK
Eserlerinde kar çalışmaları dikkat çeken sanatçı “Karı sulu boya ile çizme tekniğini nasıl uyguluyorsunuz?” sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Sulu boyada kapatıcı guaj renk kullanılmaz. Kağıdın beyazı sulu boyaya çok yardımcı ve sulu boya ile birleştirirsiniz. Doğadaki çiğnenmiş karın geriye bıraktığı izleri böyle tasarlarım.”
GÜNEŞ DOĞMASA DA OLUR
Eserlerindeki doğa çalışmaları için ‘Sessiz Doğa’ ifadesini kullanan sanatçı Hatice Soysal, “Bu resmin adı ‘Güneş doğmasa da olur.’ Böyle bir isim koydum” diyor.
‘AĞAÇ TUTKUNUYUM’
Emin Antik Sanatevi’ndeki çalışmaları için “Bu bir retrospektif sergisi oldu başından sonuna kadar” yorumu yapan Soysal, eserlerinde ağırlıklı ele aldığı ağaçları şöyle anlattı:
“Ağaçlara tutkuluyum. Yürürken yolda bütün ağaçları inceleyerek gezerim. Bütün ağaçları tek tek incelerim. Ağaçlar en büyük tutkum ve sevgim. Ağaçlarla onların bulundukları ortamı yoğurmaya, yorumlamaya çalışıyorum. Sergide de genelde ağaçları çalışmalarıma koydum. Ankara’da yetişen ağaç türlerini özellikle resimlerime taşıyorum. Bazı ağaçların adını bilmiyorum ama, fotoğraf makinemi alıp çıkar ağaç fotoğraflamaya giderim. Onları sonra tekrar yorumlarım. Çok tutkunum ve aşığım ağaçlara. Her mevsimde farklı bir görüntüdedir ağaçlar.”
Hatice Soysal kimdir?
1952 Eskişehir'de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Eskişehir'de tamamladı. Lise son sınıf öğrencisi iken resim öğretmeninin yönlendirmesi ile ilk kişisel sergisini açtı. Bu sergi onun gelecekte sanat alanını seçmesine zemin hazırladı.1976'da Samsun Eğitim Enstitüsünü bitirdi. Çeşitli yörelerde 23 yıl resim öğretmenliği yaparak emekli oldu. Soysal, resimlerinde Anadolu'nun renkler diyarını, kaybolan düşlerin gerçekliğini, hüzünlü terkedilmiş kış akşamlarının yalnızlığını, binbir dalın, kuşun yaşama sevincini, doğanın yaşama dönüşümünü; kendine özgü, özentisiz, içten, doğal bir anlatımla ifade etmeye çalışıyor.