Zehra ŞAHİNDOKUYUCU

Türkiye’nin dört bir yanından ve KKTC’den gelen iş kadınları Ata’ya 100’üncü yıl ziyaretinde bulunarak Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutladı. Anıtkabir ziyareti ve sonrasından düzenlenen resepsiyon ile ilgili konuşan KAİSDER Başkanı Canan Karalar Yüksel, “Cumhuriyet ile birlikte mermiden kaleme Türk kadının yolculuğunda, örgütlenmesinde önemli bir aşama oluşturan kadın dernekleri ile önce Anıtkabir’de daha sonra burada biradayız. Birlikteliğimizin temel hedefi; elbirliğimizi güç birliğine dönüştürmek ve Cumhuriyetin ikinci yüzyılında kadınların toplumun her alanında eşit olması için daha çok çalışmak” dedi.

Türkiye’nin dört bir yanından ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) Ankara'ya gelen iş kadını derneklerinin temsilcileri Cumhuriyet’in 100’üncü yılı nedeniyle Anıtkabir'e ziyarette bulundu. Ziyaret, Kadın İşveren ve Sanayicileri Derneği (KAİSDER) öncülüğünde, Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED), Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD), Doğasında Doğum Derneği ile İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği tarafında organize edildi.

Anıtkabir kapısında buluşarak Aslanlı Yol'dan yürüyen heyet, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu. Tören sonrasında kadınlar Başkent’te bir otelde ise Cumhuriyet onuruna resepsiyon ve ödül töreni düzenlendi. Törenin açılışında konuşan KAİSDER Başkanı Canan Karalar Yüksel, en önemli hedeflerinin kız çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek olduğuna dikkat çekerek, “Cumhuriyet ile birlikte mermiden kaleme Türk kadının yolculuğunda, örgütlenmesinde önemli bir aşama oluşturan kadın dernekleri ile önce Anıtkabir’de daha sonra burada biradayız. Birlikteliğimizin temel hedefi; elbirliğimizi güçbirliğine dönüştürmek ve Cumhuriyetin ikinci yüzyılında kadınların toplumun her alanında eşit olması için daha çok çalışmak. Türk kadını, Kurtuluş Savaşı’nda cephelerde erkeklerle omuz omuza  mücadele etmiş, sağlıktan lojistiğe birçok alanda aktif rol almıştır. Ardından Türk kadını, 1934 yılında Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ileri görüşü ile seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur. Unutmayalım ki, seçme ve seçilme hakkı dünya ülkelerinde ilk olarak ilk Türk kadınına verilmiştir. Cumhuriyetin en önemli kazanımlarından biri kadının toplumsal hayata katılmasıdır. Türk kadını yeni Türk devletinin teminatıdır  anlayışıyla kadınların siyasi hayatta aktif olarak çalışabilmesinin yolu açılmıştır. Günümüzde de kadınlarımız toplumun birçok alanında etkin roller üstleniyor” diye konuştu.

Kadın önderlere değinen Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim, sağlık, hukuk, kültür-sanat gibi pek çok sektörde başarılı kadın önderlerimiz bulunuyor. Kadınlarımız, Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana ülke kalkınması için önemli sorumluluklar almış ve toplumun gelişimine katkıda bulunmuşlardır. Ancak, hala daha gidecek çok yolumuz olduğu unutulmamalı. Kadınların siyasi temsilinin artırılması, kadına yönelik şiddetle mücadele, eğitim ve iş hayatında fırsat eşitliğinin sağlanması gibi alanlarda çalışmalar devam etmektedir. Kadınların iş dünyasındaki potansiyellerini tam anlamıyla kullanabilmeleri için, eşit fırsatlar, destek programları ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik daha fazla çaba gereklidir. Türk kadını, Cumhuriyet'in 100 yıllık yolculuğunda önemli mesafe kat etmiş ve kadın hakları konusundaki mücadelesinde önemli başarılar elde etmiş. Ancak, eşitlik ve adalet için çalışmaların yaygın bir şekilde devam etmesi, toplumsal gelişimin bir parçası olarak hala büyük bir öneme sahip. Bu noktada bilmeliyiz ki; haklarımız için yine sorumluluk ve çaba başta biz kadınlara düşüyor. Çözüm; kadınlar olarak Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken, sorunlar karşısında yılmadan, vazgeçmeden, örgütlü, dayanışma ve güç birliği içerisinde daha çok çalışarak, daha çok var olabilmek. Birliğimiz daim olsun.”

“KADIN KADININ YURDUDUR”

KAİSDER Başkan Yardımcısı Mehlika Gider de, Başkent’e yaptığı açıklamada, “Biz iş kadınları olarak büyük bir birlik ve beraberlik içinde omuz omuza Ata’nın huzuruna çıkmayı hayal ediyorduk bu hayalimizi gerçekleştirdik. Ayrıca gecenin en büyük anlamlarından biri de rol model olan iş kadınlarımıza ödül vererek, kadın gücünü ve kadın birlikteliğini ortaya koymaktı. Bunu başardığımızı düşünüyorum. Hep derler ki ‘Kadın kadının kurdudur’, oysa biz ‘Kadın kadının, yurdudur’ diyoruz. Bu etkinlikle de bunu gösterdik” diye konuştu.

Programa, Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Seyit Ardıç, Ankara Ticaret Odası Başkanı (ATO) Gürsel Baran, ASO 2. OSB Başkanı Mete Çağlayan, Anadolu OSB Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği (Kaisder) Yönetim Kurulu Başkanı, Canan Karayel Yüksel, STK Başkanları, Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Ankara'da düzenlenen "100. yılda Mermiden Kaleme" başlıklı etkinlik, ödül töreninin ardından 100. yıl temalı bir konserle son buldu. Konserde, Şef İlkim Yılmaz yönetiminde Kadın Oda Orkestrası, birbirinden güzel eserleri seslendirdi.

Konser, Cumhuriyet'in 100. yılını kutlamak ve kadınların toplumdaki rolünü vurgulamak amacıyla düzenlendi.

Editör: Ezgi Bardakçı