Özel Haber

İnşaat şirketleri ile Maliye Bakanlığı yeniden karşı karşıya geldi

İnşaat firmalarının satamadığı elinde kalan konut ve ofislere yeniden değerleme yapılır mı? konusu yeniden Danıştay’a taşındı. Hazine ve Maliye Bakanlığı inşaat şirketlerinin aktifinde bulunan ve ‘emtia’ olarak nitelendirilen konut, ofis gibi taşınmazların vergi usul kanununun geçici 31 ve 32’inci maddeleri kapsamında yeniden değerlemeye tabi tutulamayacağı görüşünde ısrar ediyor.

Bakanlığın bu ısrarı ise sıklıkla vergi mahkemelerine taşınıyor ve bu zamana kadar vergi mahkemeleri ve istinaf mahkemesi kararlarında verilen kararlar Hazine ve Maliye Bakanlığı aleyhine işliyor.

Konuya ilişkin www.baskentgazete.com.tr’ye değerlendirme yapan inşaat sektörünün çatı kuruluşlarına danışmanlık yapan yeminli mali müşavir Abdullah Tolu, söz konusu davalardan birinde de; aktifine kayıtlı emtia niteliğindeki taşınmazları için yeniden değerleme işlemi yapan bir inşaat şirketinin de dava açtığını belirtti.

Bu şirketin, bağlı olduğu vergi dairesine beyanname verdiğini ancak, vergi dairesi tarafından kabul edilmeyerek reddedildiğini belirten YMM Tolu, “İnşaat şirketi beyannameye ilişkin vergi tahakkukunun iptal edilmesi üzerine iptal davası açtı. Davaya bakan Vergi Mahkemesi, inşaat şirketini haklı, bu işlemi reddeden Maliye’yi ise haksız buldu!” değerlendirmesi yaptı.

Vergi Mahkemesi’nin kendisini haksız bulması üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da bu kararı istinaf yoluyla Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdığını kaydeden Tolu, “Bölge İdare Mahkemesi de Maliye Bakanlığı’nı haksız buldu ve Vergi Mahkemesi’nin kararını kesin olarak onadı. Böylece Maliye’nin bu karara karşı Danıştay’a temyize gitme yolu da kapanmış oldu. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı aynı konuda açılan bir başka davada yine aleyhine verilen bir istinaf kararını şimdi Danıştay’a götürdü. Bütün gözler Danıştay’da devam eden bu davaya çevrilmiş durumda. Danıştay’ın vereceği karar, yeniden değerleme yapan çok sayıda inşaat şirketi açısından son derece önemli olacak” yorumunda bulundu.