Cumhurbaşkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş. üst yöneticileri ile görüşmeler yapan GÜYAD temaslarında, GES, RES, HES ve JES projelerinin karşılaştığı sorunları, enerji depolama projelerinin gerçekleştirilmesinde yaşanan sıkıntıları ve bunlara ilişkin sektörün çözüm önerilerini gündeme getirdi.

Konuya ilişkin www.baskentgazete.com.tr’ye değerlendirme yapan GÜYAD Başkanı Cem Özkök başta “Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bey olmak üzere “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Zafer Demircan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Kaynakları Proje Geliştirme ve Takip Dairesi Başkanı Mustafa Çalışkan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider ve Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Genel Müdürü Eyyüp Karahan, TEİAŞ Genel Müdürü Orhan Kaldırım, EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş, EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Başkanı Deniz Daştan ile görüşmeler yaptık” dedi.

Özellikle Türkiye’nin 2035 ve 2053 Ulusal Emisyon Hedefleri’ne erişebilmesi adına ivedilikle atılması gereken adımları ele aldıklarını kaydeden Özkök, “Sektörün beklentilerinin karar verici kurumların en üst düzey yönetimlerine, kamunun bu konularda aldığı aksiyonların ve dikkate aldıkları hususların da sektör geneline iletilmesi adına temaslar yaptık” ifadelerini kullandı.

Ne bekliyoruz?

Cem Özkök “sektör olarak ne bekliyorsunuz” yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi:

“Yenilenebilir enerji sektörünü büyütecek ve daha da güçlendirecek mevzuat değişikliği. Proje izin ve ruhsat süreçlerinde yerel yönetimler de dahil olmak üzere yaşanan sorunlar, ‘Süper İzin’ mekanizmasına yönelik çalışmaların hızlandırılmasını. Hibrit öncelikli olmak üzere yeni kapasite artışları ihtiyacının gözden geçirilmesini. Lisanssız üretim ve özellikle OSB’lerde sanayicilerin ‘sıfır karbon’ hedeflerine erişme yükümlülükleri konusunda atılabilecek adımların çabuklaştırılmasını. Artan kuraklık nedeniyle üretimleri azalan HES’lere hızlıca GES ve RES yapılması süreçlerinin önünün açılması ve bu durumdan etkilenen HES’lere yönelik kolaylaştırıcı olabilecek düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesini. Depolamaya ilişkin teknik kriterler mevzuatının hızlandırılması, depolama projelerinin daha hızlı gerçekleştirilmesini sağlayabilecek uygun yer gösterilmesini.”

Fotoğraf: AA

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU