Ebru APALAK

Genç Gazeteciler Eğitim Kampı, bugün Sığacık’ta devam etti. Kampın dördüncü günü gazeteci İbrahim Gündüz, "Araştırmacı Gazetecilik Örneği Olarak Çevre Sorunları Gazeteciliği"ni anlattı. Gündüz, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İlkay Nişancı’nın yönettiği "Eko Eko Eko" belgeselinin bir bölümünü katılımcılara izletti. Belgeselin danışman kadrosunda yer alan Gündüz, Türkiye’deki altın madenciliği faaliyetlerini aktardı. Türkiye'de artık ormanların korunmadığına dikkat çeken Gündüz, yerel ve merkezî idare yöneticilerinin maden şirketlerinin temsilcisi gibi hareket ettiklerini öne sürdü. Buna ilişkin "Ama inanın bana bugün hepsi şirketlerin temsilcisi gibi çalışıyor. Gidip köylüleri ikna etmeye çalışıyorlar. Köylüleri köylerini yıkmak için, dağlarını, yaylalarını, zehirlemeleri ve parçalamaları için ikna etmeye çalışıyorlar. 'Ona izin vereceksiniz, ülkemiz kalkınacak.' diyorlar. Akbelen'de dün ne olduysa bugün Türkiye'nin her yerinde bu oluyor." diye konuştu. Altın madenciliğinde doğaya verilen zararın asıl sorumlusunun iktidarlar olduğunu kaydederek, AK Parti iktidarının yaptıklarının diğerlerinden fazla olduğunu belirtti.

Akademisyen Hülya Eraslan, "Türkiye'de Gazetecilerin Konumu ve Basın Özgürlüğü" konusunu ele aldı. Günümüzde Türkiye’de Basın İlan Kurumu (BİK) ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) devletin medya üzerindeki denetleyici kurumları durumuna geldiğine dikkat çekti. Dr. Eraslan, BİK'le RTÜK'ün uyguladığı cezai yaptırımlarından söz etti.

"HER ŞEY BAŞINIZA GELEBİLİR"

Kampın son özel konuğu gazeteci Hazal Ocak oldu. Ocak, yaptığı çevre ve kent haberleri nedeniyle yaşadıklarını paylaştı. Kampa Zoom üzerinden bağlanan Ocak, yaklaşık on yıldır yaptığı haberler gerekçe gösterilerek hakkında açılan davalarda kişisel güvenliğini sağlayamadığını, sosyal medya üzerinden tehdit aldığını söyledi. Haber yaparken çalıştığı kurum dışında haberi gizli tuttuğunu belirtti. Haber yayınlanana kadar birçok önlem aldığını kaydeden Ocak, "Kendi kişisel güvenliğimden çok haberin güvenliğini ve yayılmasını öne alıyorum" dedi. Türkiye'de gazetecilerin başına her şeyin gelebileceğine işaret ederek, "Şunu yaparsanız güvenliğiniz sağlanır diyemem. Çünkü sağlanmıyor. Her şey başınıza gelebilir" ifadelerini kullandı.

BASIN KONSEYİ, İSTANBUL'DA GAZETECİLER İÇİN EĞİTİM VERECEK

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, kampı ziyaret etti. On yıldır Basın Konseyi Başkanı olan Türenç, görevlerinin basın özgürlüğüne sahip çıkmak ve medya etiğiyle ilgili ihlâlleri sonuçlandırmak olduğunu hatırlattı. Bugüne dek yedi üniversitede eğitim yaptıklarını kaydeden Türenç, İstanbul'da gazeteciler için yeni ve nitelikli bir eğitim projesi yapacaklarını duyurdu.

Başkan Türenç, Basın Konseyi üyeliğinin herkese açık ve ücretsiz olduğunu dile getirdi. Genç gazetecileri Basın Konseyi'ne kendisinin dahil ettiğini söyleyerek, kamptaki gazetecilere kuruma katılma çağrısı yaptı.

Editör: Sezer Ç.